ansvarlig redaktør, forskning.no
For ikke så lenge siden hadde forskning.no en artikkel om fedme. Det skriver vi ofte om. Denne gangen var det en svært interessant norsk studie. Forskerne ved Nifes ville teste hvordan dyr reagerer på ulike proteiner. De ga mus dietter på melk, soya, torsk, biff, kylling og svin.
Musene som fikk proteinene sine fra melk holdt vekta, selv om det var mye fett i maten. Alle de andre musene på de andre diettene la på seg.
Vår journalist, Ingrid Spilde, skrev om studien. Hun har skrevet mye om fedme, og dette var en studie med et overraskende resultat. Overskriften ble: Melkeproteiner virket slankende.
Hadde torsk virket på samme måte, ville overskriften blitt: Torskeproteiner virket slankende.
Tanja Kalchenko har reagert på denne artikkelen. Hun spør om to ting: Hvorfor er journalister så begeistret for melk? Og har journalister godt nok grunnlag til en så stor tro på melkas evne til å beskytte mot overvekt?
En agenda for grønnere mat
Kalchenko har en agenda. Hun er leder i Helsepersonell for plantebasert kost. Altså færre eller ingen animalske matvarer. Engasjement er bra. Grønn mat er bra. Det finnes mange artikler på forskning.no der vi skriver om forskningsresultater som viser at en overgang til et grønnere kosthold har positive effekter for både kloden og helsen vår.
Og Kalchenko peker på en rekke studier og forskningsoppsummeringer som også viser dette.
Det er en vanlig øvelse å slå forskning i hodet med annen forskning. Kalchen