Kjersti og Kristian Narum har drevet økologisk planteproduksjon på gården Finstad Nordre siden 2000. Grunnlaget for omlegginga var god tilgang på husdyrgjødsel fra den konvensjonelle svinebesetninga.
- Vi har husdyrgjødsla som må kjøres ut, uansett om vi driver konvensjonelt eller økologisk. Dermed brukte vi allerede veldig lite innkjøpt handelsgjødsel, forteller Kristian Narum.
Etter femten år som økologisk korn- og engfrøprodusent, erfarer han at det gjennomsnittlige, økologiske avlingsnivået ligger på omtrent 80 prosent av det konvensjonelle. Økonomisk er han ikke i tvil om at det er mer lønnsomt å være økologisk kornprodusent.
- En forutsetning er at man klarer å holde avlingsnivået oppe, samt at det ligger et betydelig potensial for kostnadskutt når man kan la være å handle gjødsel og plantevernmidler, sier han.
STADIG SKÅLHARVINGSentralt i både jordarbeidingsregimet og ugrasbekjempelsen finner vi ei tre meters skålharv fra Amazone. Allerede dagen etter at kornet er treska, kjører Kristian første runde med skålharva.
- Skålharva gir en god nedmolding av halmen, noe jeg ser positive effekter av. Vi har mer meitemark i jorda nå enn vi hadde tidligere. Det gir også mer stabile jordaggregater, forteller han.
Den første runden kjører han samme retninga som treskeren er kjørt. Deretter gjentar han skålharvinga både én og to ganger, avhengig av forholdene på høsten.
- De andre gangene jeg kjører, er det bestandig litt på skrå i forhold til forrige gang. Da får jeg en god gjennomskjæring av alle planterøtter, forklarer Kristian.
De fleste jordene på gården er relativt