AddToAny

Hard konkurranse om helsepersonell: Vikarbyrå ville tilby konkurrentens leder vikarjobb som sykepleier

Konsulentsjef Ståle Thomas i Nursepartner er utdannet intensivsykepleier. For noen uker siden fikk han en telefon med tilbud om vikariat fra konkurrenten.
Nå sier flere private vikarbyråer med offentlig rammeavtale at konkurrenter bruker tvilsomme metoder.

Flere vikarbyråer bekrefter at rekrutteringspresset i bransjen er svært høyt. Ingen innrømmer at de selv driver aktiv rekruttering mot offentlig ansatt helsepersonell. Men mange har hørt om noen som gjør det.

Sykepleier og konsulentsjef i vikarbyrået Nursepartner Ståle Thomas opplevde at et annet byrå ringte ham fordi de hadde funnet helsepersonell-nummeret hans på en nettside og ville tilby ham jobb som sykepleiervikar.

- Det er faktisk ikke mer enn et par uker siden jeg ble oppringt privat og forsøkt rekruttert til et annet vikarbyrå som hadde funnet hpr-nummeret mitt på en nettside, sier konsulentsjef Ståle Thomas i Nursepartner.

Det svenskeide selskapet har rammeavtale med Helse Nord og Helse Sør-Øst og er et av rundt 30 bemanningsbyråer som i oktober mottok et brev med svært alvorlig innhold fra lederen i styringsgruppa i landets fire helseforetak.

Brevet gikk til alle bemanningsbyråer med rammeavtale for levering av vikartjenester til helseforetakene.

- Vi kjenner oss ikke igjen i rekrutteringsmetodene som er beskrevet i brevet, men er glad for at helseforetakene og Sykehusinnkjøp reagerer på at noen driver sånn, sier Thomas til Fagbladet.

Brevet fra helseforetakene beskrev hvordan de offentlige sykehusenes fast ansatte medarbeidere får direkte henvendelser med lukrative jobbtilbud fra vikarbyråene. Direktør Hilde Christiansen i Helse Vest, som har signert brevet, hevdet også at leverandører oppsøker helseforetakenes faglige samlinger for å rekruttere fagpersonell som deltar på samlingene.

Brevets budskap var at disse rekrutteringsmetodene er uakseptable og heretter vil innebære umiddelbar heving av rammeavtale.

Fagbladet har kontaktet samtlige av de 14 byråene som har avtale om å levere sykepleiervikarer til norske helseforetak. Rundt halvparten har ikke ønsket å la seg intervjue om saken, eller ikke besvart vår forespørsel.

To byråer opplyser at de nå har informert alle sine ansatte om innholdet i brevet fra helseforetakene, slik at de i framtida ikke «kontakter en helsearbeider som ikke har bedt om å bli kontaktet selv.»

Rekrutterer forsøkt rekruttert

I likhet med flere andre ledere i vikarbyråer Fagbladet har snakket med, hevder Ståle Thomas i Nursepartner at deres vikarer hovedsakelig hentes fra utlandet, og at de ikke tømmer det norske helsevesenet for folk, men supplerer med arbeidskraft utenfra.

Nursepartners vikarer er ifølge Thomas primært frilans-sykepleiere fra Sverige og Danmark som kommer til Norge for å jobbe i helgene.

- Vi driver ingen rekruttering av sykepleiere fra norske helseforetak. Vi driver heller ikke reklame overfor sykepleiere som er i fast jobb. Vi rekrutterer i det hele tatt veldig få norske sykepleiere.

Ståle Thomas er selv utdannet intensivsykepleier. Før han begynte i Nursepartner, jobbet han som vikar i mange år og er fullt klar over at intensivsykepleiere er mangelvare på norske sykehus

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Norge er et av landene med høyest andel av befolkningen i arbeid. En av årsakene er at sysselsettingen blant kvinner er høy.
Fagbladet 08.02.2023
Det haster med å komme i gang med mer energisparing, mener SV. De ber derfor regjeringen legge fram en handlingsplan selv om høringen ikke er ferdig.
Fagbladet 08.02.2023
- Dette kan kanskje hjelpe jenter som nå er 12-13 år, sier helsefagarbeider Anna Linnea Steen. Selv gikk hun i sju år med sterke smerter, uten å bli tatt på alvor.
Fagbladet 08.02.2023
I et intervju med Fagbladet forteller omreisende bemanningsvikar Ann Myhre at hun meldte seg ut av fagforeningen sin, Norsk Sykepleierforbund (NSF), da hun sa opp sin faste jobb og ble vikar.
Fagbladet 07.02.2023
Arbeiderpartiets energiutvalg vil begrense utenlandsk prissmitte på norsk strøm. De foreslår flere tiltak for å få ned strømprisene.
Fagbladet 07.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt