AddToAny

Har du konkurranseklausul i arbeidsavtalen din?

Har du fått tilbud om drømmejobben, men er usikker på om konkurranseklausulen i din nåværende arbeidsavtale hindrer deg i å ta jobben? Her er det viktigste du trenger å vite om slike klausuler.
Hva er en konkurranseklausul?
En konkurranseklausul er en avtale mellom arbeidsgiver og deg som arbeidstakersom begrenser din adgang til å ta stilling hos en annen arbeidsgiver etter arbeidsforholdets opphør. En konkurranseklausul kan også begrense din adgang til å starte, drive eller delta i annen virksomhet. Slike klausuler kan være en kilde til usikkerhet hos arbeidstakere som ønsker å ta neste steg i karrieren. Det er derfor viktig å vite hvordan konkurranseklausuler fungerer.
Man kan spørre seg hvorfor man som arbeidstaker skal gå med på å avtale en klausul som kun gagner arbeidsgiver. Svaret er at man i mange tilfeller ikke har noe særlig valg når man skal skrive under på arbeidsavtalen. Klausulen inngår for eksempel i en standardavtale arbeidsgiver ikke vil forhandle om. Men selv om konkurranseklausulen blir stående, kan det likevel være mulig å forhandle om enkelte momenter i klausulen.

Hva skal til for at konkurranseklausulen skal være gyldig?
Skriftlighet og varighet
Konkurranseklausuler må inngås skriftlig for å være gyldige. Vanligvis er klausulen inntatt som et punkt i arbeidsavtalen, men den kan også inngås som en egen avtale. Klausulen kan ikke vare lenger enn 12 måneder fra arbeidsforholdets opphør. En konkurranseklausul som varer lenger enn dette, vil ikke være gyldig.

Gyldig begrunnelse
Videre må konkurransebegrensningen anses å være nødvendig for å ivareta arbeidsgivers særlige behov for vern mot konkurranse. Det er altså ikke tilstrekkelig at arbeidsgiver på generelt grunnlag ikke ønsker at arbeidstaker skal ta en annen jobb. Begrensningen må være begrunnet i konkurransehensyn, og denne begrunnelsen må stå seg i hele perioden begrensningen gjelder for.

Årsaken til oppsigelsen og hvem som sier opp, har betydning
Dersom det er arbeidsgiver som sier opp arbeidsavtalen, vil konkurranseklausulen bare kunne gjøres gjeldende dersom oppsigelsen er saklig begrunnet i arbeidstakers forhold. Er oppsigelsen begrunnet i arbeidsgivers forhold, for eksempel nedbemanning grunnet trang økono
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt