AddToAny

Høyre vil sikre penger til forskning på ekstremisme

Partiet ber regjeringen opprettholde finansieringen til Senter for ekstremismeforskning.
Forskerforum har tidligere skrevet om at finansieringen til Senter for ekstremismeforskning (C-REX) ved Universitetet i Oslo tar slutt i 2026. Senterleder Tore Bjørgo har bedt regjeringen være tydelige på om det blir videreføring eller ikke. Flere av stipendiatene og postdoktorene avslutter sine treårige prosjekter fra neste høst, og uten ytterligere finansiering, må senteret begynne med en gradvis nedbygging allerede fra slutten av 2024.

Nå har Høyre fremmet et forslag i Stortinget, der de ber regjeringen sikre finansieringen av senteret etter 2026.

- C-REX må forberede seg på nedtrapping hvis de ikke får tydelige politiske signaler. Derfor håper vi resten av Stortinget er med på dette, sier stortingsrepresentant for Høyre, Mari Holm Lønseth.

- Det er fortsatt viktig med kunnskap, særlig om hvordan vi kan forebygge høyreekstremisme, sier hun.

Ifølge PST utgjør høyreekstremister og ekstreme islamister den største terrortrusselen i Norge, og de vurderer det som «mulig» at disse gruppene kan forsøke å begå terrorhandlinger. Høyre mener derfor det er viktig å forske på forebygging.

Vil ikke kommentere kronebeløp

Fram til nå har den årlige bevilgningen til senteret vært på ti millioner kroner. I et brev til Kunnskapsdepartement har senteret bedt om tretti millioner kroner. Grunnen er blant annet at de ønsker å opprette en mastergrad i ekstremismestudier.

- Vi kommer ikke med et forslag om et gitt kronebeløp, men vi foreslår viderefinansiering ettersom perioden nærmer seg slutten, sier Lønseth.

- C-REX ber om en egen post på statsbudsjettet, i stedet for via Forskningsrådet, slik at de sikres en solid grunnfinansiering. Er det noe dere støtter?

- Dette er detaljer vi ber regjeringen se nærmere på. Akkurat hvordan innretningen skal være, er viktige signaler vi etterlyser at de kommer med.

- Flere blir radikalisert

I tillegg til at Høyre ber regjeringen om å videreføre finansieringen til forskningssenteret, ber de også om at det sikres støtte til forskning på alle former for ekstremisme.

- Selv om vi har en lav terrortrussel i Norge, er det en utfordring at flere blir radikalisert. PST har særlig trukket fram at høyreekstremister og radikale islamister kan begå terrorhandlinger. Selv om de ofte har sammenfallende fiendebilder, opererer de på ulike måter. Derfor er det viktig med forskning på alle former for ekstremisme, sier Lønseth.

I april uttalte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) at de skal vurdere om forskningssenteret skal videreføres i forbindelse med arbeidet med statsbudsjettet. «En avklaring av en eventuell videreføring av senteret vil bli gjort i god tid» sa han da.

Senter for ekstremismeforskning ble opprettet av Solberg-regjeringen i 2016 som en respons på terrorangrepet i regjeringskvartalet og mot AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Blant forskningstemaene er høyreekstrem vold og terror i Vest-Europa, langtidseffekter av 22. juli, hatkriminalitet, muslimhat, antisemittisme og trusler mot politikere.

Image-text:

Høyre-politiker Mari Holm Lønseth håper at Stortinget er med på sikre finansieringen av Senter for ekstremismeforskning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Forskerforum 10.06.2024
Nav dyttar ofte folk mot digitale kanalar, sjølv når det er openbert at dei ikkje greier å bruke dei. Det seier forskar Sara Hofmann, som heller kaldt vatn i blodet på teknologioptimistane.
Forskerforum 10.06.2024
Forskerforum 10.06.2024
Skadelig påvirkning på nett utøves av både fremmede stater og rent kommersielle aktører. Det er et kaos, sier Eskil Grendahl Sivertsen.
Forskerforum 10.06.2024
Å tenke høyt sammen med en håndverker mens hånden stryker over stålplatene på et gammelt skipsskrog, det er forskning for Håkon Sandåker.
Forskerforum 10.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt