AddToAny

Per Gunnar Salomonsen: Pensjonert teleingeniør og «lokfører» på deltid

Per Gunnar Salomonsen: Pensjonert teleingeniør og «lokfører» på deltid
Per Gunnar Salomonsen har siden barndommen elsket å drive med modelltog. Kanskje det er derfor han ble ingeniør i Telenor?
Han har kanskje gått ned i kjelleren, men ting går i aller høyeste grad på skinner hos Per Gunnar Salomonsen i Søgne like utenfor Kristiansand. Mange kjenner ham som Telenor-konserntillitsvalgt gjennom mange år, og nå pensjonist som fortsatt har noen verv i EL og IT - men kanskje ikke alle visste at Salomonsen har vært lokfører på deltid helt siden han var tiåring?For det går så det suser i tog i kjelleren til Salomonsen. Tidvis sier de tut der de går på sine dobbeltspor, både godstoget og det motgående malmtoget, der et EL12-lok trekker på en imponerende mengde vogner. I et annet sett med spor like over, setter et passasjertog ut fra stasjonen.Av og til går de inn i tunneler og over broer, og noen ganger blir de borte, under bakken, i et minutt eller så, før de dukker opp igjen et helt annet sted. Rundt om er også diverse hus, stasjoner, trær, biler og miniatyrmennesker.DOVREGUBBEN. Parkert her og der står også andre tog. For eksempel et eksemplar av «Dovregubben», et legendarisk damplok av den opprinnelige typen 49A. Dovregubben-loket som står utstilt på jernbanemuseet i Hamar er modell 49C, en tyskmodifisert utgave. De to første i Norge var derimot 49A og 49B, sterke som bjørner og raske som bare det - men såpas kompliserte at de fikk en del driftsforstyrrelser. Derfor lot NSB tyske lokomotivingeniører gå gjennom konstruksjonen. Resultatet ble type 49C. Men bare noen av disse ble bygget på grunn av krigen.Etter krigen derimot, så fortsatte togene å gi jernet i de seige bakkene mellom Trondheim og Dombås, over Dovre, helt til 1955. En av dem ble underveis byttet ut med en «Stortysker», også kjent som NSB 63.- Damploket gikk raskere enn dieselloket som overtok. Men de var altfor innviklet med tanke på driftssikkerhet, sier Salomonsen, som forteller at togene etter ‘55 ble levert til hogging, men at et eksemplar ble bevart og nå står i Hamar.KOBBER-PENGER. Det var for øvrig nettopp «hogging» som finansierte oppblomstringen av Salomonsens hobby, fra han som tiåring ble fascinert av modelljernbane etter å ha sett en annonse i et Donald-blad. På den tiden skiftet folk ut fra et system der det var én varmtvannstank på kjøkken og én på badet, til i stedet å ha en enkelt større varmtvannsbereder i kjelleren, og familien Salomonsen, for øvrig også bosatt i Søgne, var intet unntak.Det betydde at Salomonsen kunne renske de gamle for kobber, og på den tiden kunne du få rundt 4 kroner per kilo hos skraphandleren. Og slik gikk det til at Salomonsen fikk sine første modelltog, selv om de ikke var nøyaktig makne som dem han hadde sett i Donald. Det ble skaffet siden, og går fortsatt på banen i dag.- Jeg fikk skikkelig sansen, sier Salomonsen.«TRYGT ARBEID.» Hobbyen ble etter hvert imidlertid avbrutt av skolegang. Da Salomonse
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Nettverk

Det eksisterer allerede en sliterordning, i avtalen om AFP (avtalefestet pensjon). Den kom på plass i hovedoppgjøret i 2018, og erstattet sluttvederlagsordningen.
Nettverk 17.04.2024
Av og til skulle jeg ønske jeg var indianer, japaner eller en annen art av homo sapiens med ekstra lang levealder, en art med stayerevne lik en
Nettverk 17.04.2024
Selv om elektrikere ikke er blant landets mest lavtlønte, er det krevende å få budsjettet til å gå opp i dyrtid for unge og enslige. Elektriker Eimante Masiulyte har måttet pante flasker for å ha råd til brød i vinter.
Nettverk 17.04.2024
Vinteren ser ut til å være på hell. Det er nok mange som trekker et lettelsens sukk over det og kanskje heller ser fram imot for eksempel elsparkesykkelsesongen.
Nettverk 17.04.2024
Hvis du driver mye med fin-mekking av elektroniske dippedutter eller andre sensitive dingser, eller eventuelt samler på fiffige verktøy, så bør du sjekke ut Arrowmax M1 Pro.
Nettverk 17.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt