AddToAny

Grønn giv skal gi rettferdig omstilling

Parat har slått seg sammen med NHO Service og Handel for å se hvordan norske arbeidsplasser best kan møte omstillingen som er nødvendig. Resultatet ble en klimakonferanse med foredragsholdere fra inn- og utland, der den sentrale problemstillingen var hva arbeidslivet og arbeidstakere kan gjøre allerede i dag.
Et spørsmål som ofte kommer opp, er hva som vil skje med industri og arbeidsplasser som finnes i dag, dersom man omstiller seg fra måten disse drives på nå. Selv om det vil bli vesentlige endringer i måten arbeid utføres på i fremtiden, er mulighetene for en rettferdig omstilling og økt lønnsomhet store, ifølge eksperter Parat24 har pratet med.
Klimanøytralitet innen 2050
Europas grønne giv, først lagt frem av Europakommisjonen i 2019, er en omfattende plan for å oppnå klimanøytralitet innen 2050. Det representerer en helhetlig tilnærming til å håndtere de sammenkoblede utfordringene knyttet til klimaendringer, tap av biologisk mangfold og miljøforringelse. Sentralt i denne visjonen står ideen om en rettferdig omstilling, som anerkjenner at overgangen til en grønn økonomi må være rettferdig, inkluderende og sosialt bærekraftig.
Strategien til EU legger vekt på betydningen av sosial dialog og inkludering i utformingen av overgangen. Den anerkjenner behovet for å involvere interessenter, inkludert arbeidstakere, fagforeninger, sivilsamfunnsorganisasjoner og lokale samfunn, for å sikre at deres stemmer blir hørt og deres interesser blir ivaretatt. Ved å involvere disse aktørene i beslutningsprosessen har EU som mål å bygge konsensus og utvikle politikk som tar hensyn til deres bekymringer, samtidig som det fremmer bærekraftig og inkluderende vekst.

Industry 5.0
Sandrine Dixson-Declève, er leder av tankesmien The Club of Rome. I tillegg til arbeidet hun gjør der, er hun en anerkjent samfunnsøkonom og styreleder for utvalget som har utarbeidet rapporten «Industry 5.0» for EU-parlamentet. Rapporten er et omfattende st

Flere saker fra Tannhelsesektretæren

Vi burde vært ferdig snakket om saken, men fremdeles er det dessverre nødvendig å rette oppmerksomheten mot uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering i arbeidslivet.
Tenk deg at du går inn døra på jobb og det første du kjenner på er utrygghet. Hva gjør det med deg som fagperson? Og hvordan kan det påvirke pasientene?
Nå skal tariffavtalene digitaliseres og samles i Lovdata.
I 2024 er det igjen klart for landsmøte i Parat, denne gang i arktiske omgivelser. Hovedstyret har bestemt at neste års landsmøte går av stabelen i Tromsø 13. og 14. november.
Språk er ofte nøkkelen til å lykkes i arbeidslivet når man kommer til et nytt land. Sammen med organisasjonen Caritas bidrar Parat i et prosjekt for norskopplæring for arbeidsinnvandrere. Målet med prosjektet er å jobbe mot utenforskap, og for et mer inkluderende arbeidsliv.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt