BUSKAP
07.10.2021
Det er to forhold vi kan påverke gjennom fôringa og som har betydning for næringsforsyninga til juret: 1) mikrobiell omsetjing i vomma og 2) næringsstoff i fôret som går til tarmen utan å bli brote ned i vomma.
Mikrobiell omsetjing er definitivt det som betyr mest for kua, og som gjer ho til spesialist til å omsetje gras og andre tungtfordøyeleg fiberkjelder (NDF; neutral detergent fibre) til mjølk og kjøt.
Danning av feitt i mjølk
Kjeldene for danning av feitt i juret er eddiksyre, smørsyre og langkjeda feittsyrer (Figur 1). Dei to første er substrat som kjem frå vomomsetjinga av NDF og sukker, medan langkjeda feittsyrer kjem frå fôret utan å bli brote ned i vomma. Eddiksyre er kvantitativt viktigast og utgjer 50-70 prosent av flyktige syrer i vomma, men både eddik- og smørsyre inngår i oppbygging av korte- og mellomlange feittsyrer i juret (de novo-syntesen). Dersom langkjeda feittsyrer er umetta så blir dei omdanna til metta i vomma, men denne prosessen er ikkje 100 prosent effektiv så ein vil finne igjen ein del av umetta feittsyrer i juret. Langkjeda feittsyrer går inn i fettsyntesen slik dei er, men umetta fettsyrer som til dømes oljesyre (C18:1) blir omdanna til metta fettsyre (stearinsyre; C18:0) i vomma og så tilbake til oljesyre i juret. Av dei umetta feittsyrene går oljesyre for å ha minst negativ effekt på feittprosenten. Palmitinsyre (C16:0) er viktig fordi den verkar positivt på feittproduksjonen. Halvparten av palmitinsyre blir danna frå de novo-syntesen
Gå til medietDanning av feitt i mjølk
Kjeldene for danning av feitt i juret er eddiksyre, smørsyre og langkjeda feittsyrer (Figur 1). Dei to første er substrat som kjem frå vomomsetjinga av NDF og sukker, medan langkjeda feittsyrer kjem frå fôret utan å bli brote ned i vomma. Eddiksyre er kvantitativt viktigast og utgjer 50-70 prosent av flyktige syrer i vomma, men både eddik- og smørsyre inngår i oppbygging av korte- og mellomlange feittsyrer i juret (de novo-syntesen). Dersom langkjeda feittsyrer er umetta så blir dei omdanna til metta i vomma, men denne prosessen er ikkje 100 prosent effektiv så ein vil finne igjen ein del av umetta feittsyrer i juret. Langkjeda feittsyrer går inn i fettsyntesen slik dei er, men umetta fettsyrer som til dømes oljesyre (C18:1) blir omdanna til metta fettsyre (stearinsyre; C18:0) i vomma og så tilbake til oljesyre i juret. Av dei umetta feittsyrene går oljesyre for å ha minst negativ effekt på feittprosenten. Palmitinsyre (C16:0) er viktig fordi den verkar positivt på feittproduksjonen. Halvparten av palmitinsyre blir danna frå de novo-syntesen