AddToAny

Fysioterapiens mange kompenserende tiltak: Hvor går ferden?

Skrevet av Barne Vad Nilsen, fysioterapeut. Trondheim kommune er nok en av de arbeidsplassene i Norge med flest fysioterapeuter under samme tak. Det gir grobunn for utallige diskusjoner om ulike faglige tema.
Trondheim er en universitetskommune (1), og på mange områder ligger trolig kommunen på et godt kunnskapsnivå med tanke på kommunal fysioterapi for blant annet voksne.

Dette innlegget handler om min vurdering av hvor vi er og hvor vi går, og er ikke standpunkter Trondheim kommune nødvendigvis deler.

"Lær av i går, lev i dag, ha håp for i morgen. Det viktigste er ikke å slutte å stille spørsmål (Einstein).

Pilarer i fysioterapien

Hva som er fysioterapifagets pilarer er det ikke full enighet om, men slik jeg ser det som fysioterapeut i Trondheim kommune, har Bjordal (2) gode poenger. Han ser for seg en potensiell fremtidig splittelse blant fysioterapeutene - i en treningsterapeutdel og i en individuell hands-on og bevegelsesterapeutdel.

På min arbeidsplass går diskusjonene friskt om hva som er trening, aktivisering og ADL, og hva som er fysioterapi. Hva krever fysioterapikompetanse, og hva kan andre gjøre? Skal en fysioterapeut med 3- eller 5-årig utdanning primært bruke kunnskapen til å få mennesker til reise seg fra stol, gå i trapp og gå tur utendørs? Skal vi som fysioterapeuter dekke opp for manglende egenaktivitet/ fysisk aktivitet? Har alle krav og rett på en fysioterapeut? Hvor går grensen for personlig ansvar og samfunnets ansvar?

Kognisjon, psykologi og psykiatri kan gi forklaringer på manglende a) motivasjon, b) initiativ og c) drivkraft. Det snakkes mye om d) compliance (etterlevelse), kanskje dette bør erstattes av e) concordance (samstemmighet) og f) adherence (tilslutning) (3)?

Spørsmålet mener jeg er hvem som skal dekke opp manglende nivå på punktene a-f.

Hands off eller hands on

Kanskje er det ulike holdninger avhengig av når og hvor man er utdannet? Personlig hadde jeg mye om KS3M (Kaltenborn, Sahrmann, McKenzie, Maitland, Mulligan) i utdanningen, men det er trolig helt ute av dagens utdanning. Noen yngre fysioterapeuter virker å være lett indoktrinert om at hands on per definisjon er passiviserende. Når NTNU har et nytt punkt; håndlag som skal vurderes for studenter i praksis, viser det at Cov

Les mer

Flere saker fra Fysioterapeuten

Inger-Johanne Skjold, MSc. fysioterapeut, psykomotorisk fysioterapeut, Åstveit Helsesenter. inger.johanne.skjold@gmail.com.
Fysioterapeuten 08.05.2024
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kontaktpersoner er bindeleddet mellom avtalefysioterapeuter og kommunen. I Indre Østfold bidrar Terese Brustad og Hege Fundingsrud Novak til å synliggjøre fysioterapeuters rolle.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kjersti Karoline Danielsen, PhD., førsteamanuensis ved Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Denne fagartikkelen er fagfellevurdert etter Fysioterapeutens retningslinjer, og ble akseptert 15. september 2023. Ingen interessekonflikter oppgitt.
Fysioterapeuten 15.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt