AddToAny

Fruktbar fangst på iskald plass

Etter et semester i Trondheim, det kaldeste stedet han noensinne har vært, har radiograf og stipendiat Emanuel Guyan tilegnet seg kunnskap som kan utgjøre store forskjeller med tanke på stråledoser i hjemlandet.
- Mitt første møte med nordmenn var egentlig perfekt, sier Emanuel Gyan fem måneder etter at han satte sine bein på Værnes.
Da doktorgradsstipendiaten fra Ghana landet i Trondheim en kald og mørk januardag, manglet han nettverk på telefonen og fikk ikke ringt kontaktpersonen inne i byen.
Siden han var i en knipe, måtte han ta kontakt med sidemannen på flybussen og be om hjelp. Og der og da lærte han noe viktig: Nordmenn kan se litt uvennlige og innesluttet ut. Men hvis du tar kontakt, er de faktisk både hyggelige og hjelpsomme.
- Jeg kunne ikke fått en bedre start, sier Emmanuel om at han fikk låne telefonen til en fremmed mann, i dette for ham svært så fremmede landet - og det kaldeste stedet han noensinne har vært.

Automatiserte doser
Som radiograf i Ghana har Emmanuel opplevd den begynnende overgangen fra film-folierøntgen til digital røntgen - den samme som skjedde på 90-tallet i Norge.
I motsetning til med film-folie, der bildet blir svart hvis du overeksponerer og hvitt om du undereksponerer, får du ved for høye stråledoser på digital røntgen ingen umiddelbar respons som forteller deg at du har gitt for stor eller for liten dose.
- Vi vet at det er fristende å øke dosen hvis den ikke er automatisk - for å være sikker på å få et bra bilde, sier Emmanuel. I sin doktorgrad har han jobbet med å finne ut hvordan strålingsdosen kan optimaliseres på konvensjonell røntgen ved sykehusene i Ghana.
Når Hold Pusten møter Emmanuel, er han i følge med Tommy Berglund, tidligere strålevernsansvarlig ved St. Olavs hospital.
- Det digitale systemet har potensial for stor reduksjon i dosen, påpeker Tommy.
- Da vi begynte med digital røntgen her hjemme, beholdt vi i starten dosene vi var vant til. Det tok tid før vi hentet ut gevinsten med mindre doser også her, understreker han.
Tommy har vært foreleser på sommerskolene i Ghana to ganger.
- Jeg husker da vi møttes på sommerskolen og så på noen tall sammen, sier han, og Emmanuel nikker.
- De vitnet om utrolig høye doser. Gjennom sin doktorgrad håper Emmanuel å bidra til at sykehusene i Ghana finner ut hva som er lavest mulige dose som fortsatt gir ønsket bildekvalitet. Han utarbeider forslag til nasjonale standarder for hvilket spenn man kan operere med innenfor for hvert organ.
- Når jeg er ferdig med min ph.d. kan jeg spille inn dette som en anbefaling til helsemyndighetene, slik at de har et bedre grunnlag for å ta avgjørelser, forklarer Emmanuel.

Kvalitetskontroll og samarbeid
Etter ett semester i Norge har han tilegnet seg mye ny kunnskap, blant annet om kvalitetskontroll av røntgenmaskinene. - Jeg har fått bli med når medi
Gå til mediet

Flere saker fra Hold Pusten

Arbeidsmiljøloven er grunnleggende for arbeidslivet i Norge og gjelder for alle arbeidsforhold, inkludert ansatte i helsesektoren.
Hold Pusten 07.02.2024
Hold Pusten 18.12.2023
Sammendrag Innledning: Deltakelse i aktiviteter som bidrar til kontinuerlig profesjonell kompetanseutvikling (KPK) er viktig for å kunne utføre et forsvarlig radiograffaglig arbeid i stadig utvikling.
Hold Pusten 20.09.2023
Økonomi er ingen eksakt vitenskap.
Hold Pusten 20.09.2023
Forståelsen av rettsregler som stivbeinte og kjedelige yter rettsvitenskapen som et bredt og sammensatt samfunnsfag liten rettferdighet. Mang en bestemmelse skjuler spennende historier om menneskelige erfaringer, og uttrykker prinsipper av stor betydning for hele vår samfunnsorden.
Hold Pusten 28.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt