AddToAny

Frittalende folkehjelper i Malm

Frittalende folkehjelper i Malm
For Walfred Andersson er ingen flyktninger eller innvandrere - de er tilflyttere. Begrepet flyktning har ingen positiv klang, mener fagforeningsmannen og lederen av Norsk Folkehjelp Malm.
Det spiller ingen rolle om du er syrer som har flyktet fra krigen, polsk arbeider på Fosdalen AS eller datter i den svenske familien som har flytta hit til den trønderske bygda femten mil nord for Trondheim. Alle har bruk for omsorg og bli ønsket velkommen, mener Walfred.
Familien Andersson har en finger med i spillet i det meste som gjelder tilflytterne i Verran kommune, enten det er å skaffe juridisk bistand til en etiopier som står i fare for å bli kastet ut av landet, samle inn varme klær til barnefamilier eller ordne opp med altfor dyre husleier.
- Det er knallhardt når en mann som har jobba ti år i Norge blir kasta ut, særlig når familien har et nytt barn på vei. Han var en virkelig ressursperson for Norsk Folkehjelp her i Malm. Men han har oppholdt seg ulovlig i landet, ser det ut som, og da er det vel ingen vei tilbake. Men trist er det. Og den søramerikanske familien på seks som har vært her i 20 år og nå blir mora hivd ut og må reise fra ungene. Hva er det vi holder på med?
Nå har Walfred og kona Heidi også steppet inn som besteforeldre for en liten eritreisk gutt på halvannet år som bor alene med mamma. Hver torsdag henter de ham i barnehagen så mammaen får et pustehull. Så møtes de alle på det ukentlige Folkevenntreffet til Folkehjelpa.
ter i Verran kommune, innerst i Trondheimsfjorden. Stedet ble bygd opp rundt Fosdalens bergverk etter funnet av jernmalm på begynnelsen av 1900-tallet. Gruva er Nord-Europas dypeste, og driften varte til 1997. Det var hit Walfreds svenske besteforeldre kom på slutten av tjuetallet. Etter å ha vært rallar på Nordlandsbanen fikk bestefaren arbeid i gruva.
- Svenskene ble sett på som flinke gruvearbeidere. De var også syndikalister og gode på organisering, og de fant seg ikke i hva som helst. Da ble det streik, sier Walfred, som begynte i gruva i 1973. Han ble med i fagforeningsstyret året etter, og ble hovedtillitsvalgt i 1991. Nå er han klubbleder for 320 polske sveisere og platearbeidere ved Fosdalen AS som leies ut over hele Norge men er ansatt i bedriften. Alle er selvfølgelig organisert.
Fagforeningslederen erfarte tidlig at det var klassetilhørigheten som var viktigst - ikke nasjo
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi jobber med internasjonalt utviklingsarbeid, humanitær minerydding, sanitet og redningstjeneste, integrering og asyl.
Appell 04.12.2023
Grufulle tap av menneskeliv i Gaza. En kraftig økning i uro og vold mot sivile palestinere på Vestbredden. Daglig leder av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon PFU, Abbas Milhem, har aldri før sett noe som ligner på det som skjer i Palestina nå.
Appell 04.12.2023
Å våkne hver dag med triste nyheter er blitt et faktum på Gazastripen Mer enn 200 palestinere drept i natt av israelske luftangrep Og dessverre i
Appell 04.12.2023
Norsk Folkehjelp Kongsvinger stiller alltid opp når de blir spurt om å bidra i lokalsamfunnet. For å få til dette er det én ting som gjelder: Et aktivt styre.
Appell 04.12.2023
Appell 04.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt