AddToAny

Frihet på bygda

Hva er oppturene og utfordringene i en bygdearkitekts liv? Mari Myklebust valgte å satse som arkitekt i hjembygden Voss, der hun heller driver med gateaktivisme enn å sløse arbeidstimer på konkurranser.
Vossevangen er lik seg selv dagen Arkitektnytt vandrer rundt i gatene. Gradestokken viser minus seks og hus og trær er som innhyllet i frostrøyk fra elva Vosso og innsjøen Vangsvatnet.
Vil man ha sol denne vinterformiddagen må man ta de nærmest glinsende gondolvognene fra Voss stasjon til fjellet Hanguren i noe som synes å være litt for raskt tempo.
Vi skal ikke til fjells, men er på vei til det lille arkitektkontoret Bruket, i en stallbygning fra 1888, en slags komplementærkontrast til den futuristiske svevebanen. Vi skal møte daglig leder Mari Myklebust - arkitekten som har flyttet tilbake til hjembygden, startet familiedrevet kontor og som gjerne sier hva hun mener i debatt om lokalsamfunnet.
Men hvordan er det å være arkitekt i en bygd, mer kjent for Ekstremsportveko, Vossajazz og smalahove enn arkitektur? Og hva er nøkkelen til et rikt og lykkelig liv som bygdearkitekt?

EN STALL TIL BEGJÆR
Stallen hvor Bruket holder til, er et av få trehus som står igjen fra før bombingen av Voss i 1940. Resten av Vangen, som sentrum Vossevangen heter blant venner, er for det meste gjenreisningsarkitektur i mur.
- Her var det stall og smie i første etasje, hvor hestene kom inn. I andre etasje var det vognmakeri, forteller Knut Myklebust, arkitekt og far til Mari, i et velkomment lite miniforedrag, allerede før vi har truffet datteren.
Huset, med adresse Stallgata, sto lenge til nedfalls, og mange mente det bare måtte rives, men en lokal ildsjel og gallerist kjøpte eiendommen av kommunen for én krone i 2000. Rehabiliteringen og omformingen til kunstgalleri ble tegnet av Maris far, som var en del av arkitektkollektivet Arkitektbruket.
Det var dette kontoret datteren Mari startet «generasjon 2» av i 2014. Farens kollegaer hadde nådd pensjonsalderen, mens Mari ble daglig leder i et nytt aksjeselskap, faren ble ansatt, og navnet ble forkortet til Bruket. I 2019 valgte Bruket å kjøpe huset.
- Avgjørelsen med å kjøpe Stallgata var på en måte noe som stadfestet vårt engasjement i og forpliktelse til å drive langsiktig og være en del av samfunnet på Voss. Det var sjølvsagt også svært kjærkomment for Knut å flytte inn i dette huset som han hadde og har et nært forhold til, sier Mari, etter at vi har satt oss ned blant modeller og tegninger på kombinert fellesrom/inngangsparti i den romslige toetasjes bygningen.

HJEMBYGDA KALLER
Før hun startet Bruket hadde Myklebust gått på Bergen Ar
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Sørlandets hovedstad utvikles i rasende fart.
Arkitektnytt 25.05.2022
Kommunal- og distriktsdepartementet med 7,1 millionar kroner til samfunns- og arealplanlegginga. Flere arkitektrelaterte prosjekter får midler.
Arkitektnytt 25.05.2022
Mandag 30. mai går fristen ut for å gi innspill til revidert småhusplan i Oslo kommune. Foreløpig har drøyt 500 innspill kommet inn, men få av disse er fra arkitektkontorer.
Arkitektnytt 25.05.2022
Hvordan står det egentlig til med norsk møbel- og interiørdesign i Norge og i utlandet i dag? Skapes det nok oppmerksomhet rundt norsk design og designindustri? Og hvor enkelt er det egentlig å få seg jobb som nyutdannet møbeldesigner?
Arkitektnytt 24.05.2022
- Det vi foreslår er at vi fra 2024 innfører klimakrav til alle nybygg som skal bygges.
Arkitektnytt 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt