AddToAny

Framhever eldre, erfarne arbeidstakeres verdi

Framhever eldre, erfarne arbeidstakeres verdi
Anne Inga Hilsen har undersøkt noe ingen har utforsket før, nemlig seniorkompetanse. Det har vært et koseprosjekt, her har vi spurt om noe annet enn vi pleier å gjøre, sier hun. Fafo-forsker Anne Inga Hilsen koste seg med dette prosjektet.
(Foto Dag W. Grundseth)

- Seniorkompetanse består av mer enn handlingskompetanse, som består av erfaringskompetanse, fagkompetanse, sosial kompetanse og metodekompetanse. I tillegg kommer noen faktorer som er knyttet til aldring, hvilken livsfase man er i, samfunnsforståelse, verdier og holdninger som kjennetegner den generasjonen dagens seniorer tilhører, og det å dele aldersdefinerte referanser, sier Anne Inga Hilsen, forsker i Fafo og som i samarbeid med St. Olavs Hospital i Trondheim står bak rapporten Hva er seniorkompetanse? Hilsen skiller dessuten mellom bedriftserfaring og arbeidserfaring. - Arbeidserfaring er varigheten av hvor lenge du har jobbet i yrket eller type jobb. Bedriftserfaring sier noe om det å ha vært lenge i samme bedrift, noe som gir en annen type kunnskap. En erfaren sykepleier som er nyansatt på St. Olavs Hospital vi mangle den bedriftskunnskapen som en som har vært der lenge, har. Individuell, relasjonell og kontekstuel l Seniorkompetanse er ikke noe alle på samme alder har, mener Hilsen. - Seniorkompetansen er individuell og vil variere fra person til person. Ikke alle har alle typene kompetanse og du blir ikke klok av å bli gammel, sier Hilsen. I rapporten er det flere som påpeker at det gjelder å være lærende på jobben for å kunne utvikle seg. Seniorkompetansen er også relasjonell på den måten at den kommer til uttrykk i utførelsen av jobben og i samarbeid med andre. At seniorkompetanse er kontekstuell kan handle om jobben gjøres på et stort eller lite sykehus. I tillegg vil det være forskjeller mellom ulike arbeidsplasser og bransjer, sier hun. For å utforske seniorkompetansen på en arbeidsplass må en se på jobben som gjøres og settingen den gjøres i. - Handler om å forvalte kompetanse - Hva betyr så seniorkompetansen for en arbeidsplass som St. Olavs Hospital? - Dette handler om kompetanse og kompetanseforvaltning, ikke om seniorpolitikk. Hvordan kan team settes sammen på best måte i forbindelse med prosjekter? Brukes den kompetansen virksomheten har? For en del ansatte handler det ikke bare om tiltak som motiverer til å fortsette i jobben, men også om å få brukt kompetansen sin, sier Anne Inga Hilsen, som er fast innleder på kursene Arbeidsglede 55+ som St. Olavs Hospital arrangerer i samarbeid med Arbeidslivssenteret i Sør-Trøndelag.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt