AddToAny

Fortsetter å skrive om økonomisk kriminalitet

Fortsetter å skrive om økonomisk kriminalitet
Tidligere journalist i Aftenposten, Einar Haakaas (63), gikk av med pensjon i fjor etter å ha inngått avtale om det tre år tidligere. E8inar Haakaas har skrevet sin andre bok om svart arbeid.
(Foto Tora Herud)

- Da jeg kom tilbake etter en 6 ukers sykkeltur i Tyskland, kjente jeg på en tomhet. Men jeg hadde begynt på et bokprosjekt og søkt om penger fra Fritt ord og Faglitterær forfatter- og oversetterforening (FFF), sier han. I høst kom boka «Svartmaling - kriminelle bygger Norge». Tidligere har Haakaas skrevet boka «Svindel uten grenser - En reise i svart drosjeøkonomi». - Jeg hadde opprettet firma fra før og holdt en del foredrag om kriminalitet, blant annet for politi, fagforeninger, byggbransjen, Statsbygg og andre. Men det er ensomt å jobbe slik. For øvrig har han ingenting å klage på i sitt nye arbeid. - Jeg har det greit, men medienes stadige kutt i antall ansatte og tap av kompetanse ved å kvitte seg med seniorer ved hjelp av sluttpakker, er på mange måter del av et lenge planlagt selvmord i bransjen, mener han.

Kritiserer myndighetene Boka «Svartmaling» er en dokumentar om hvordan albansk mafia infiltrerer norsk malerbransje og rundlurer norske myndigheter. Haakaas beskriver hvordan de har jobbet på Forsvarsdepartementet, Skattedirektoratet, regjeringskvartalet, politiets lokaler, skoler, kirker, kulturhus og en rekke andre offentlige bygg og til og med Eidsvollsbygningen.

Han forklarer hvordan firmaer påtar seg oppdrag for entreprenører og staten, og gjør jobben. Firmaene vet at de må betale moms til staten, men også at det finnes måter å få innbetalt moms tilbake på. Firmaene oppretter derfor underselskaper i nye, falske navn og sender regninger for utført arbeid til seg selv. Ofte legger de på litt, før de betaler til de falske selskapene, og deretter tar ut pengene under falsk identitet, for så å sende momsregning til Staten. Slik får de dobbelt betalt for jobben. Arbeiderne betales svart og har ingen rettigheter.

I Aftenposten skrev Einar Haakaas om flere av sakene, også store saker der de involverte ble dømt og folk er blitt kastet ut av landet. - Men det er ikke bakmennene som kastes ut. Det er mange hundre, kanskje tusen firmaer med falsk identitet, men regjeringen gir blaffen, sier han. I en kronikk i Klassekampen nylig, skrev Haakaas en kronikk om at asylsøkere tas og sendes ut av landet, men at kriminelle går fri. Han har også skrevet debattinnlegg i Aftenposten om at Arbeidstilsynet bør legges ned fordi det kommer til kort i kampen mot hardbarkede kriminelle og sosial dumping i arbeidslivet. I 2015 fikk han sammen med journalistkollega Siri Gedde-Dahl prisen Stockmanns Hammer for sitt arbeid for ytringsfrihet og mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon.

Norsk firmaer og skattebetalerne taper - De jeg skriver om er avhengige av dem som får dem inn i landet, og de har liten makt over egen arbeidsplass. Polakker og litauere organiserer seg, det gjør ikke kosovoalbanere, sier han. Politiets «Operasjon Svartmaling i 2013» førte for eksempel til at entreprenører som Veidekke fant ut at halvparten av alle firmaene de hadde brukt, ikke burde vært det. - Norske malerfirmaer taper på dette. Skattebetalerne taper på at det offentlige forer disse kriminelle med oppdrag og subsidier ved hjelp av momssvindel. Arbeiderne som hentes fra Kosovo er ofte familie og fattige. De blir sendt hjem om de blir syke og de får aldri tjent opp pensjon, sier Einar Haakaas, som har kalenderen i høst fylt opp med avtaler og foredrag om boka og erfaringene han fra å skrive om svart arbeid.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt