AddToAny

Forskere fra Folkehelseinstituttet rykende uenige om snus i retten

Forskere fra Folkehelseinstituttet rykende uenige om snus i retten
Uenighet om snus førte til at tobakksforsker Karl Erik Lund nylig sto på motsatt side som sjefen sin i en rettssak. - Det var ganske spesielt, innrømmer han.
I november kom beskjeden om at den norske stat har vunnet rettssaken mot snusprodusenten Swedish Match. De ønsket å få fjernet lovendringen som ble iverksatt fra 1. juli i år. Nå må alle snuspakker ha nøytral innpakning.

I høst saksøkte snusprodusentene staten ved Helse- og omsorgsdepartementet. De ville ikke endre utseendet på snusboksene.

Snusprodusenten har nettopp besluttet å anke dommen inn for Borgarting lagmannsrett. De mener det er urimelig å behandle snus som om det er et like skadelig som sigaretter.

Det mener også noen forskere ved Folkehelseinsituttet.

Kolleger rykende uenige

Det er ikke så ofte at forskere på samme fagfelt er uenige i det offentlige rom. Enda sjeldnere er det at forskere fra ett og samme forskningsmiljø er rykende uenige.

Men med denne rettssaken i høst skjedde det noe helt spesielt. Forskere fra Folkehelseinstituttet sto på hver sin side i rettssalen.

Tobakksforsker Karl Erik Lund ble stevnet som vitne for Swedish Match med plikt til å opplyse retten om resultatene fra mange års forskning på snusbruk i Norge.

Hans nærmeste overordnede Knut-Inge Klepp og forskerkolleger fra Folkehelseinstituttet sto på den andre siden. De ble innkalt av regjeringsadvokaten som vitner for staten.

- Snus kan ha gitt netto helsegevinst

Karl Erik Lund har forsket på tobakk de siste 30 årene. Han studerer ikke helseskadene ved snus, men hvem som bruker snus. I mange år har han samlet data som viser hvem i befolkningen som snuser og han uttaler seg derfor om folkehelseeffekter ut fra et samfunnsvitenskapelige ståsted.

Lund finner at snus har bidratt til nedgangen i røyking. Både som en metode for røykeslutt, som røykereduksjon og som et alternativt produkt for unge potensielle røykere.

Han konkluderer med at snusen har gitt en nettogevinst for folkehelsen.

Andre forskere ved Folkehelseinstituttet er av en annen oppfatning.

«Epidemilignende økning»

I rapporten Helserisiko ved bruk av snus i 2014 hevder medisinske forskere ved instituttet at snusbruken har økt sterkt, særlig i de yngste aldersgruppene. Økningen kan nærmest karakteriseres som epidemilignende, og det foreligger ingen tegn til at den stopper opp, står det i rapporten.

Et viktig spørsmål er om snusbruk blant unge øker risiko for senere røyking.

Resultatene fra studiene er ikke entydige, men heller i retning av en økt risiko. Det kan ikke utelukkes at den betydelige økte bruken av snus blant unge og nikotin-avhengigheten som derved oppstår, vil kunne føre til økt røyking.

Det var denne rapporten som sto sentralt som bevismateriale mot snusen i rettssaken i høst.

Samfunnvitere og medisinere

Det samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøet ved Folkehelseinsituttet legger vekt på snusen brukt som skadereduksjon.

Det medisinske miljøet ønsker ikke å tilrå noe bruk av potensielt skadelige og avhengighetsskapende stoffer.

Her ligger hovedkonflikten.

Og her har debatten blant forskerne gått i mange år.

På hver sin side i retten

Med rapporten i 2014 nådde denne debatten nye høyder.

I rapporten slår FHI-forske

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt