AddToAny

Forsker fant machoholdninger blant kommende finanselite

Forsker fant machoholdninger blant kommende finanselite
- Elevene snakket mye om hva det vil si å være mann og «en av gutta», sier stipendiat Pål Halvorsen. Han har forsket på maskulinitet blant videregåendeelever på eliteskoler.
I finansverdenen handler maskulinitet i hovedsak om tre ting: tradisjon, styrke og rasjonalitet. Ifølge forskningen er mennene opptatt av at måten de ivaretar tradisjon, viser styrke og er rasjonelle på, er noe som gjør dem til menn. Men når oppstår dette synet på hva en mann skal være?

Pål Halvorsen har skrevet en artikkel om såkalt «business-maskulinitet» sammen med Jørn Ljunggren. Han ser på hvordan guttene ved den videregående skolen Oslo handelsgymnasium forholder seg til maskulinitet.

- Oslo handelsgym tiltrekker seg ungdom som er spesielt opptatt av handel og økonomi. Selv om ikke alle vil jobbe i forretningsverdenen om noen år, er de en del av en arena hvor business er viktig og blir snakket om. På den måten får vi tak i kulturelle forestillinger, og hvordan de selv ønsker å framstå, sier Halvorsen.

Ingen myk maskulinitet

- I dag snakkes det om nye typer «myke maskuliniteter» og «inkluderende maskuliniteter», men kanskje ikke så mye om hvordan de henger sammen med klasse, sier Halvorsen.

En av tingene som overrasket ham da han intervjuet elevene, er at guttenes syn på maskulinitet ikke var mer påvirket av myke maskulinitetsidealer.

- Ikke bare på grunn av elevenes bakgrunner, men også fordi skolen ligger i sentrum av Oslo. Kanskje er «mykere maskuliniteter» først og fremst et middelklasse-fenomen, mens den sterke vektleggingen av tradisjon, rasjonalitet og styrke er noe arbeiderklass

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Forskerne trodde rottene likte å være for seg selv, men det viser seg at de liker hverandre veldig godt og tar på hverandre hele tiden.
forskning.no 27.11.2020
Forskere har sett på sammenhengen mellom filmanmeldelser og billettinntekter i USA de siste fem årene. Det viser seg at å røpe litt av filmen faktisk kan ha en positiv effekt på billettsalget.
forskning.no 27.11.2020
DEBATT: Det finnes mange myter om kunstig intelligens (AI), og det er bra at eksperter avliver de misvisende av dem. Likevel må ikke budskapet overforenkles til det uvitenskapelige.
forskning.no 27.11.2020
KRONIKK: Flere av barnevernsarbeiderne vi intervjuet opplevde at de ikke hadde tid til å følge opp familiene så tett som de ville.
forskning.no 27.11.2020
Fayum-portrettene kalles de. Mennesker fra snart 2000 år tilbake kommer nesten skremmende nær innpå oss.
forskning.no 27.11.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt