AddToAny

Foregangsmannen

Jens Ulltveit-Moe tråkket opp løypa for grønne investorer. Etter å ha tapt milliarder har han endelig funnet en fornybar pengemaskin.
Jeg tror at flaks kommer til den som - har forberedt seg og ser den når den kommer. Jeg kom inn i oljeindustrien på et gunstig tidspunkt og tjente masse penger på det. At det ble så mye, var flaks. Tilsvarende gikk jeg inn i fornybar på et lite gunstig tidspunkt. At jeg tapte så mye på fornybar, var uflaks. Men begge deler var rasjonelle prosesser, sier Jens Ulltveit-Moe.
I år er det 40 år siden han startet shipping- og energiselskapet Umoe. Fra midten av 1980-tallet gikk han tungt inn i olje, og mente i mange år at klimaproblemer var noe venstresiden fant på for å gjøre livet surt for slike som ham. På begynnelsen av 2000-tallet leste han en klimarapport fra FN.
- Da ble jeg skremt, og overbevist om at det var det moralsk riktige å forlate oljebransjen. Samtidig tenkte jeg at det lå en investeringsmulighet i det forestående skiftet over til grønn energi.
Han solgte sine 25 oljetankskip og virksomheten som sysselsatte 4 000 mennesker i oljeindustrien.
- Jeg trodde endringene ville komme raskt, men der tok jeg feil. Vi er nå der jeg trodde vi ville være i 2010. Jeg mener at min analyse av endringene som ville komme, og virkningene av dem, var helt riktige. Jeg var bare altfor tidlig ute, og det kostet meg dyrt - mange milliarder.
- Hva tenker du om det nå?
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt