AddToAny

Forbrukerne får sterkere rettigheter i kjøpsloven

For mange har høyere renter og økte priser lagt en vesentlig demper på kjøpelysten. Forbrukerne kan imidlertid trøste seg med at det fremover blir langt tryggere å kjøpe både nye og brukte produkter fra butikk. Den 1. januar 2024 trådte nemlig de nye endringene i forbrukerkjøpsloven i kraft, og med det ble forbrukervernet betydelig skjerpet.
... I denne artikkelen ser vi nærmere på de viktigste endringene i forbrukerkjøpsloven og hvilken praktisk betydning de har for deg som forbruker. Generelle forbehold om produktets tilstand er ikke lenger tillatt Den tidligere bestemmelsen i forbrukerkjøpsloven § 17 om «som den er»-salg er nå opphevet. Selgeren har dermed ikke lov til å ta generelle forbehold om produktets tilstand ved å selge varen «som den er». Dette medfører at selgeren ikke kan overdra produkter med feil, skader eller mangler uten å informere forbrukeren om slike. Selgeren må uttrykkelig opplyse om produktets eventuelle avvik, og forbrukeren må uttrykkelig akseptere avvikene. I motsatt fall kan forbrukeren fremme et mangelskrav hvis kjøperen oppdager avvik.
Denne endringen gjør det tryggere for forbrukeren å kjøpe brukte varer fra forhandler, især kostbare formuesgoder som bruktbiler. Med denne endringen vil selgeren pålegges en langt større risiko for at produktet er i den stand forbrukeren kan forvente. Forbrukeren vil også få et langt bedre beslutningsgrunnlag før han investerer i brukte varer. Forhåpentligvis kan dette stimulere til en større vilje blant forbrukerne til å kjøpe brukte produkter, hvilket er fordelaktig både økonomisk og i et bærekraftperspektiv.
Merk likevel at du som forbruker ikke kan forvente at for eksempel en bil fra 1995 er i perfekt stand. Ved vurdering av om det foreligger en mangel, må man også ta i betraktning hva kjøperen har grunn til å forvente.
Denne lovendringen kan også medføre at prisen f
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt