AddToAny

Forbrukerne får sterkere rettigheter i kjøpsloven

For mange har høyere renter og økte priser lagt en vesentlig demper på kjøpelysten. Forbrukerne kan imidlertid trøste seg med at det fremover blir langt tryggere å kjøpe både nye og brukte produkter fra butikk. Den 1. januar 2024 trådte nemlig de nye endringene i forbrukerkjøpsloven i kraft, og med det ble forbrukervernet betydelig skjerpet.
... I denne artikkelen ser vi nærmere på de viktigste endringene i forbrukerkjøpsloven og hvilken praktisk betydning de har for deg som forbruker. Generelle forbehold om produktets tilstand er ikke lenger tillatt Den tidligere bestemmelsen i forbrukerkjøpsloven § 17 om «som den er»-salg er nå opphevet. Selgeren har dermed ikke lov til å ta generelle forbehold om produktets tilstand ved å selge varen «som den er». Dette medfører at selgeren ikke kan overdra produkter med feil, skader eller mangler uten å informere forbrukeren om slike. Selgeren må uttrykkelig opplyse om produktets eventuelle avvik, og forbrukeren må uttrykkelig akseptere avvikene. I motsatt fall kan forbrukeren fremme et mangelskrav hvis kjøperen oppdager avvik.
Denne endringen gjør det tryggere for forbrukeren å kjøpe brukte varer fra forhandler, især kostbare formuesgoder som bruktbiler. Med denne endringen vil selgeren pålegges en langt større risiko for at produktet er i den stand forbrukeren kan forvente. Forbrukeren vil også få et langt bedre beslutningsgrunnlag før han investerer i brukte varer. Forhåpentligvis kan dette stimulere til en større vilje blant forbrukerne til å kjøpe brukte produkter, hvilket er fordelaktig både økonomisk og i et bærekraftperspektiv.
Merk likevel at du som forbruker ikke kan forvente at for eksempel en bil fra 1995 er i perfekt stand. Ved vurdering av om det foreligger en mangel, må man også ta i betraktning hva kjøperen har grunn til å forvente.
Denne lovendringen kan også medføre at prisen f
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

- Jeg er gift med en mann som deler de samme drømmene som meg. Da jeg ble hovedtrener, var det nok større for ham enn for meg.
Magma 07.08.2024
Evnen til omsorg og å ta temperaturen på omgivelsene er fremtiden for ledere, mener Vilde Mollestad Rislaa (31).
Magma 07.08.2024
Tiden for billig skvip som blir ødelagt etter et par gangers bruk, og som i hvert fall ikke lar seg reparere, blir historie når EU gjør økodesign til den nye normen.
Magma 07.08.2024
Norske kommunale helsearbeidsplasser står overfor komplekse utfordringer med nye oppgaver og grupper av pasienter og brukere som følge av
Magma 07.08.2024
Magma 07.08.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt