AddToAny

Fondsvokteren

Hvordan skal Oljefondet tjene penger, og hva er det verste som kan skje? Carine Smith Ihenacho følger med på om 9 000 selskaper driver etisk ansvarlig, men spørsmålet er om hun sover godt om natten.
Det verste som kan skje med Oljefondet, er ikke at - markedet svinger eller stuper 40 prosent, det er at vi blir angrepet, sier Carine Smith Ihenacho og smiler svakt, før hun blir alvorlig.
Juristen og økonomen Smith Ihenacho er direktør for eierskap og etterlevelse i Norges Bank Investment Management, og på sine smale skuldre bærer hun en svimlende byrde. Statens pensjonsfond utland har eierinteresser i cirka 9 000 selskaper. Nå står hun på fortauet der Boyle Street møter Old Burlington Street, og lener seg mot en vegg av hard granitt som ser bestandig og solid ut, men det blåser en kald vind, og det er en skarp skygge.
- Det er noe jeg har glemt, sier Carine. - Det er noe viktig jeg vil legge til. Kvelden før Magma treffer Smith Ihenacho, snør det i London. Folk stopper opp i Hyde Park og tar bilder av de hvite trærne. Heathrow stenger ned, undergrunnen stopper, bussene stopper, og barnehager og skoler stenger. Og i Regent Street, som Oljefondet eier en betydelig andel av, sklir britene rundt i snø som straks blir skitten og våt.
- Det er jo nesten morsomt, hele byen blir satt ut av noen centimeter snø, sier Carine Smith Ihenacho og viser vei.
Hun kom på jobb for noen timer siden. Svøpt i svart jakke, grått skjerf og noen varme ullvotter. Vi spoler tiden 39 minutter tilbake i tid, fra gatehjørnet i granitt til arbeidsplassen hvor Oljefondet forvaltes - noen våte snøballkast unna.
Carine Smith Ihenachos arbeidsdager starter noenlunde likt. Klokka seks ringer vekkerklokka på nattbordet hennes, i huset i Notting Hill. Dagen starter med yoga eller en tur på treningssenter hvor hun løper på tredemølla og trener litt styrke. Dersom det er sommer, fint vær og møtekalenderen ikke er fullstappet, kan hun gå til jobb, men det tar en drøy time. Stort sett gjør hun som alle de andre jobbpendlerne i millionbyen: tar undergrunnen.
Hun sitter på kontoret, som ligger som en rektangulær buffer mellom atriet i bygningen og det åpne kontorlandskapet. Hun har to pc-skjermer, en uåpnet After Eight-eske, et vannglass som er en tredjedels fullt. På en hylle er det fire grønne potteplanter, og på skrivebordet står en liten elefant laget av plastavfall. På kontoret er det også et rundt møtebord med fire stoler - muligens fra Eames.
- Det som krever mest av dagen min, er hele eierskapsområdet. Det er den største avdelingen og hvor det skjer aller mest. Det er nok her jeg bruker mest tid, men operasjonell risiko er også veldig viktig - og selvsagt sikkerhet, som er helt avgjørende i disse dager, sier Smith Ihenacho.

Adjø, etterkrigstid
Det er en dirrende verden, og Europa står i helspenn. Det er ikke bare nok en vinter, nok et turbulent marked eller stormakter som rasler med sablene. En finstemt global økonomi, et marked som balanserer hårfint mellom tilbud og etterspørsel, har plutselig blitt kastet inn i krise og turbulens. Verden trodde på frihandel, åpne grenser og samarbeid. Nå er det nok en gang et skille mellom øst og vest. Verden generelt og Europa spesielt våknet opp til en ny tid. Den 23. februar 2022 invaderte Russland Ukraina, og den lange, fredfulle etterkrigstiden som har preget Europa, var ubønnhørlig slutt. London er ikke bare en bastion i kraft av seg selv, men også nok en gang et symbol på det frie Vesten. Og fra London forvaltes oljefondets enorme portefølje og verdier.

Gigantfondet
Det er vanskelig å forstå hvor stort Statens pensjonsfond utland egentlig er. Men et stille startskudd skjer i 1996. Finansdepartementet overfører 1,9 milliarder kroner til konto nummer 848001 på en grønn blankett. Kontoen tilhører det som den gang het Statens petroleumsfond. Pengene investeres på samme måte som sentralbankens valutareserver, altså utenfor Norge. To år senere blir Norges Bank Investment Management etablert for å forvalte fondet på vegne av Finansdepartementet. I løpet av første halvår blir 40 prosent av fondet plassert i aksjer.
Nå, 27 år senere, er Oljefondet verdt svimlende 13 648 milliarder kroner. Det utgjør snaue åtte nasjonalbudsjett. Ingen andre nasjoner har et tilsvarende fond. Fondet er velferdsstatens sparekonto for fremtiden, for «a rainy day». Sel
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt