journalist
Det er mye som tyder på at rødt kjøtt kan øke risikoen for kreft i tykktarmen og endetarmen. Det var konklusjonen til Nasjonalt råd for ernæring i 2011, etter at de hadde vurdert det samlede forskningsmaterialet på feltet.
En mulig årsak til dette, kan være at det røde kjøttet er spesielt rikt på jern. Såkalt hemjern kan få fettstoffer til å reagere med oksygen i tarmen - de oksiderer. Det kan igjen være med på å danne potensielt kreftfremkallende stoffer, som malondialdehyler og hydroksyalkenaler.
Nå har forskere ved Nofima og NMBU imidlertid brukt en kunstig mage og tynntarm for å undersøke hva som skjer under fordøyelsen av både storfekjøtt, svin, kylling og laks.
Resultatet ble ikke helt som forventet.
Det viste seg nemlig at både laks og kylling lagde flere farlige forbindelser enn det røde storfekjøttet.
Flerumettet fett ga farlige stoffer
- Det var uventet, forteller Christina Steppeler, doktorgradsstipendiat ved NMBU og en av forskerne bak studien.
- Vi hadde forventet å finne en høyere konsentrasjon av disse stoffene i storfekjøttet.
Men ky