AddToAny

FERDIG-drukket?

Melkekartongen har ikke lenger en naturlig plass på frokostbordet. Nå drikker vi så lite melk her til lands at arbeidsplasser forsvinner. ?
Det er nesten så vi kunne kalt det en norsk superkraft. Vår evne til å bryte ned laktose - melkesukker - er nemlig ganske spesiell om vi tenker globalt. Okay, da, helt unikt er det kanskje ikke. Vi deler superkraften med alle våre nordlige naboland og flere til. Men å drikke vanlig melk er ikke noe flertallet av verdens voksne befolkning klarer. I alle fall ikke uten å få vondt i magen ...
C12H22O11. Nei, det hadde vært et kronglete navn på superkraften. Det er derimot den kjemiske benevnelsen på laktose. Som må deles i to for at vi skal klare å fordøye det skikkelig. Molekylet finnes også i morsmelk. Men befolkningstunge verdensdeler som Asia, Afrika og Sør-Amerika klarer ikke å bryte det ned etter at de slutter å die.
Men i Norge har de fleste ingen problemer med laktosen. Trolig er det en genetisk tilpasning på grunn av det kalde klimaet. Andre deler kunne satse på planter - ris i Asia, mais i Sør-Amerika - eller jakt og fiske. I Nord-Europa var det behov for husdyrhold. Og de som tålte melka fikk trolig en stor fordel. Mer energi var lik større overlevelsesevne. Vi må altså tilbake til barnelærdom om Darwin og naturlig seleksjon for å forklare de mange tradisjonene knyttet til melk.
Men nå er det en annen seleksjon som skjer. For vi velger stadig oftere bort melka. På frokostbordet. Til lunsjen. Som tørstedrikk. Vi bruker rett og slett ikke superkrafta vår lenger.
Det får konsekvenser for norske meieriarbeidsplasser. I eskalerende grad.

ÅLESUND FØRST UT?
- Om jeg drikker mye melk?
Filip Rekdal stopper opp og tenker i et sekund eller to. I tenkende stund er han vikarierende hovedtillitsvalgt på Tine-anlegget i Ålesund. I lesende stund har han fått avløsnin
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

NNN-arbeideren 14.09.2023
NNN-arbeideren 14.09.2023
Eivind Fossum har sett for mye i yrkeslivet til ikke å engasjere seg politisk. Men han skulle så gjerne sett at flere gjorde det samme.
NNN-arbeideren 14.09.2023
Rekrutteringen av utenlandsk arbeidskraft blir ofte overlatt til mellommenn. For mange blir norgesturen et mareritt.
NNN-arbeideren 14.09.2023
NNN-arbeideren 14.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt