AddToAny

Fangene på fjellet

Å gjøre en innsats for fellesskapet kan også være en måte å gjøre opp for seg. Fjell og Vidde ble med da DNT Valdres arrangerte merkekurs langs Stølsruta for innsatte i Vestoppland fengsel.
Her er redskapene for dagen. Sag, ryddesaks, brekkjern ...
Torkjell Haugen fra DNT Valdres fordeler utstyret til fire karer som står i en halvsirkel på grusveien.
- Hva tror dere vi skal med brekkjernet?
Svaret fra en type med mørke solbriller kommer kjapt:
- Nei, det kan jo hende vi skal bryte oss inn i en hytte?
Høhøhø! En grov latter brer seg mellom einerbusker og fjellbjørk.

TEORI OG PRAKSIS
Her er ingen høye murer eller stengte dører. Bare ruvende fjell og åpent landskap så langt øyet kan se. Bjellene fra en flokk sauer klinger i det fjerne. En liten bekk sildrer gjennom lyngen. Vi befinner oss ved Jaslangen, et stølsområde i Vestre Slidre i Valdres.
«Dunk, dunk, dunk». Lyden av metall som møter stein.
- Dere kan høre at denne steinen er løs. Da kan vi bruke den til å lage en varde, sier Torkjell og rugger steinen ut av bakken.
For andre året på rad arrangeres merke- og vardekurs for innsatte ved Vestoppland fengsel, avdeling Valdres - kalt «Slidreøya» på folkemunne. Etter en dag med teori er de klare for å sette kunnskapen ut i praksis. Målet er å rydde og merke et lite stykke av den historiske vandreruta Stølsruta, som slynger seg gjennom det frodige landskapet.

BEST I BYEN
En ung, kortklipt kar svinger ryddesaksa utålmodig rundt i lufta. Adidasbukse, joggesko og sort singlet. Sølvkjede, bling i øret og tatovering. Det er befriende langt fra fargesprakende Gore-Tex og fjellstøvler. Odin (21) er førstereis, både i fengsel og i naturen. Til vanlig er han å finne i storbyjungelen.
- Det er fint her, altså, men jeg liker meg best i byen. Selv drar jeg heller på biltur enn på skogtur, forteller han.
Odin rekker så vidt å forklare at han skal tilbringe et halvt år på Slidreøya, før han og ryddesaksa blir kalt ut på et viktig oppdrag. Busker som henger over stien, må fjernes. Greiner som skjuler de røde merkene, må kuttes ned. Med et konsentrert blikk fører han de skarpe bladene mot en ivrig einerbusk som har trampet godt over streken.
MALERMESTER
Litt lenger oppe langs stien har Torkjell og to andre innsatte fått stablet opp den første varden for dagen.
- Vi har en mal å forholde oss til, men det er ikke alltid det blir akkurat slik, smiler han og nikker mot bygg-verket bestående av store og små steiner.
- Det viktigste er uansett at varden står
Gå til mediet

Flere saker fra Fjell og Vidde

Hvorfor går svenskene alltid med hendene i lomma? De vil ikke at noen skal se at ikke alle fingrene er like lange.
Fjell og Vidde 03.12.2019
For de aller minste kan det vært greit å bruke en bøtte, mens de litt eldre barna bruker en ballong.
Fjell og Vidde 03.12.2019
Før Yr.no kom var det mange som gikk ut om kvelden for å tolke hvordan været skulle bli i morgen. Her er noen typiske værtegn du kan se etter neste gang du er ute:
Fjell og Vidde 03.12.2019
For deg som samler på DNT-hytter, blir hobbyen stadig mer omfattende. I løpet av 2019 utvidet DNT sin hytteportefølje med 12 hytter i hele Norge. Nå er det godt over 550 DNT-hytter.
Fjell og Vidde 03.12.2019
Der nede under snøen er det stille. Det er tomt. Det er snart dødt. Vi var fire stykker på tur. Solen hadde brent bort skyene. Snart skulle vi brennemerkes for livet.
Fjell og Vidde 03.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt