AddToAny

Få tariffavtaler i elektronikkbransjen

Få tariffavtaler i elektronikkbransjen
Det er ikke bare Expert som vegrer å inngå tariffavtaler for sine ansatte.
Da Expert meldte seg ut av Virke og sa opp tariffavtalene med HK, brukte kjeden de andre aktørene i elektronikkbransjen i argumentasjonen mot tariffavtaler.

- Det er ingen konkurrenter i vår bransje som har en kollektiv tariffavtale. Det vi gjør er en normalisering, uttalte personalleder Morten Hovland i Expert, da saken sto på som verst tidligere i år.

Hovland hevdet at å si opp tariffavtalene og erstatte disse med lokale avtaler basert på bonuslønn ville gjøre lønns- og arbeidsbetingelsene i Expert mer tilpasset konkurrentenes. Det gikk ikke slik, etter mye medieomtale og møter hos riksmekleren, bøyde bedriften av. De ansatte fikk beholde tariffavtalene.Tallenes tale Mye tyder likevel på at Hovland var inne på noe da han omtalte lønns- og arbeidsvilkårene i elektronikkbransjen. Det er ikke flust av tariffavtaler i denne delen av varehandelen.

Ifølge en oversikt som HK-Nytt har fått fra HKs medlemsregister i slutten av april, er det nettopp Expert som har flest HK-medlemmer og flest tariffavtaler. Etter meklingsmøtet mellom bedriften og HK opprettholdt kjeden avtalene i 23 butikker, samt ved hovedkontoret. I tillegg er det tariffavtale med NHO i to av Experts utsalg og tre Expert-utsalg i tilknytning til Coop har avtale med Samfo. Det er HK-medlemmer i 75 av Experts butikker.

Det er ikke like mange avtaler hos hovedkonkurrenten Elkjøp. Ansatte i 70 av Elkjøp-butikkene er organisert i Handel og Kontor, men det er kun tariffavtale ved ti av utsalgene til den store kjeden. I Lefdal, som hører inn under Elkjøp-paraplyen, er det færre. Av HK-medlemmene i til sammen 19 utsalg, er det kun ved to av stedene de nyter godt av en tariffavtale.

I Euronics har HK medlemmer i sju utsalg, og tre av dem har tariffavtale. I Spaceworld er det heller labert. Det er riktignok medlemmer i tolv bedrifter, få på hvert sted, men ingen har tariffavtale.En egen filosofi HK-nestleder Bjørn Mietinen, som var den som forhandlet og meklet med Expert om å få beholde tariffavtalene der, er ikke overrasket over hvordan bildet ser ut i resten av bransjen.

- Dette er en bransje hvor de lenge har hatt bonus-
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra HK-Nytt

De som har jobba lenge i en bedrift skal snart få et eget tillegg. Men resten av lønnsoppgjøret for kontoransatte er Vivian Brattsti Sørensen ved Antirasistisk Senter ikke fornøyd med.
HK-Nytt 30.05.2024
HK-Nytt 30.05.2024
Lønnsoppgjøret for ansatte i Ikea, Clas Ohlson og Synsam skal til mekling 11.-12. juni. Hvis HK og NHO ikke blir enige, blir det streik.
HK-Nytt 30.05.2024
Ofre etter et israelsk bombeangrep på Dair El-Balah i Gaza ble fraktet og samlet for syning utenfor sykehuset al-Aqsa Martyrs Hospital.
HK-Nytt 30.05.2024
Mia Bergland tok fagbrev i salgsfaget. Etterpå fikk hun ikke fortsette på arbeidsplassen.
HK-Nytt 30.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt