AddToAny

Er reisetid arbeidstid?

Flere av Econas medlemmer lurer på om reisetid i forbindelse med jobb skal anses som arbeidstid, og hvordan tiden på reise skal kompenseres lønnsmessig.
Om reisetid skal anses som arbeidstid, kan få stor praktisk betydning for beregning av både daglig og ukentlig arbeidstid samt økonomisk kompensasjon. Hvilken reisetid som gir rett til kompensasjon, må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. I denne artikkelen forklarer vi hvordan du kan vurdere om reisetid er arbeidstid etter arbeidsmiljølovens regler.

Regelverket
Arbeidstid er regulert i arbeidsmiljøloven kapittel 10. Det finnes også et EU-direktiv som regulerer arbeidstid, hvor formålet bak reguleringene er å verne om arbeidstakeres fysiske helse og sikkerhet. Dette formålet skal være et sentralt hensyn i vurderingen av om en tidsperiode er arbeidstid, også etter norsk rett.
Hvilken reisetid som anses som arbeidstid, er ikke regulert direkte i loven. Det må derfor gjøres en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, hvor flere omstendigheter skal tas i betraktning. Det er tre vilkår som må være oppfylt for at en tidsperiode skal anses som arbeidstid. Arbeidstakeren må 1) være i arbeid, 2) stå til disposisjon for arbeidsgiveren i det aktuelle tidsrommet, og 3) utføre sine arbeidsoppgaver eller plikter innenfor rammen av arbeidsforholdet. Disse tre vilkårene gjelder også for reisetid og er utgangspunktet for vurderingen av om reisetid skal anses som arbeidstid.

Ulike former for reisetid
For enkelte former for reisetid er det klare utgangspunkter, mens det for andre er mer usikkert om reisetiden er arbeidstid eller ikke. Reise til og fra ditt faste oppmøtested er som
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt