AddToAny

En verden der alt går rundt

Tenk deg en verden der ingenting kastes. Alle produkter er laget slik at de er enkle å reparere, bytte deler på, gjenbruke og gjenvinne. Hvis noe kastes, blir alle materialer brukt på nytt. En verden der alt går rundt, helt enkelt!
Det er det økonomer, forskere, politikere og miljøvernere tenker på når de snakker om «sirkulærøkonomi». Et system der ressurser går i sirkel, istedenfor å bli kastet, deponert og kassert. Et system der vi ikke trenger å kaste noe. Dagens avfall er morgendagens ressurser, som vi lager nye produkter av. Miljødirektoratets definisjon av sirkulærøkonomi er slik: «I en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen i sin opprinnelige form, kan avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer inn i ny produksjon. Ved å bruke produkter og avfall om igjen, utnyttes de samme ressursene flere ganger og minst mulig går tapt».

Et mål å strekke seg mot

Nå er dette bildet av «sirkulærøkonomi» et idealbilde. Et samfunn helt uten avfall, og helt uten at produkter taper seg i kvalitet ved gjenbruk og gjenvinning, er ikke mulig. Det er et mål å komme lengst mulig i retning av en sirkulær økonomi, og både politiske myndigheter, næringsliv, miljøvernere og andre er enige i dette målet. Men til tider legger de forskjellige betydninger i begrepet, og har ulikt ambisjonsnivå.

- For Naturvernforbundet er det viktig at sirkulærøkonomien går gjennom hele livsløpet. At man designer produkter hvor det ikke brukes miljøgifter, at produkter og materialer brukes igjen i så stor grad som mulig og at vi reduserer vårt totale forbruk, sier Joakim Sandvik Gulliksen, fagrådgiver for plast og avfall i Naturvernforbundet.

Målet: å unngå avfall

Slik økonomien i stor grad fungerer i dag, snakker vi om en «lineær» økonomi, som kan beskrives langs ei rett linje. Man utvinner råvarer, setter disse sammen til et produkt, som så tas i bruk. Når det er utbrukt, eller ferdig, kastes det. Da skapes avfall, som ikke kan brukes på nytt. Ofte havner slikt avfall på fyllinger, eller blir brent for å hente ut energien i avfallet. Det er jo en slags gjenvinning, men på et mye lavere nivå: materialene går tapt, og for å produsere nye produkter av samme type må det utvinnes nye materialer.

I en sirkulær økonomi er målet å unngå avfall, og i så stor grad som mulig bare sitte igjen med materialer som kan brukes igjen. Men da må man planlegge for dette gjennom hele livsløpet til et produkt. I dag foregår design og produktutvikling ofte helt løsrevet fra avfall

Les mer

Flere saker fra Natur & miljø

Energikommisjonen viser til strømsparing som det viktigste tiltaket for å frigjøre energien Norge trenger. Stortingets energikomité krever bedre støtteordninger, og til høsten kommer regjeringen med en plan.
Natur & miljø 14.08.2023
Naturvernforbundet har dokumentert hundre hogster og inngrep i verdifulle skoger. - Dette er bare toppen av isfjellet, sier Gjermund Andersen, leder i Naturvernforbundets skogutvalg.
Natur & miljø 08.08.2023
Det finnes alternativer til gruvedumping, og det er planer om gruvedrift helt uten avfallsdeponi i Norge. - Vi trenger ikke å ødelegge flere fjorder, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Natur & miljø 26.07.2023
Alt tyder på at norske fjorder blir ødelagt og skadd av gruveavfall, og det kan ta mange hundre år før bunnforholdene blir naturlige igjen. Likevel deponeres det millioner av tonn i sjøen årlig.
Natur & miljø 08.06.2023
Hvordan skal vi løse natur- og klimakrisen vi står oppe i?Naturvernforbundet mener at vi må lytte mer til samene, og oppretter eget samepolitisk råd.
Natur & miljø 02.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt