AddToAny

En ukjent og økende allergi

En ukjent og økende allergi
Eosinofil øsofagitt, også kalt allergisk spiserørsbetennelse, er en underdiagnostisert og økende tilstand. Diffuse symptomer, spesielt hos barn, gjør at sykdommen er vanskelig å oppdage. Mange går med plager i flere år før de får stilt diagnose.
Eosinofil øsofagitt (EoE) er definert som en kronisk spiserørsbetennelse med opphopning av eosinofile granulocytter, en type hvite blodceller, i spiserørets slimhinne. Det er rapportert en økende forekomst av eosinofil øsofagitt siden 90-tallet. Selv om noe av den økte forekomsten kan skyldes økt oppmerksomhet rundt tilstanden, er det mye som tyder på at det også foreligger en reell økning. Vibeke Østberg Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved Barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet, ser stadig flere barn med allergisk spiserørsbetennelse. - Jeg jobber med matallergi, og det er godt kjent at forekomsten av EoE er langt høyere hos personer med matallergier enn i den generelle befolkning , sier hun
Krevende utredning
Landaas forteller at symptomene på EoE kan være ukarakteristiske, spesielt hos barn, og at det derfor kan ta lang tid fra de første symptomene inntreffer til man får avklart diagnosen. For å kunne stille en sikker diagnose, må spiserøret undersøkes med gastroskopi. - Voksne får ofte stilt diagnosen etter å ha satt en matbit fast i halsen, mens barn gjerne har mer diffuse symptomer. Spisevansker er vanligst, og det kan komme til uttrykk ved at barnet styrer unna mat med krevende konsistens, tygger lenge og bruker vann for å svelge. De blir lett oppfattet som selektive i matveien. Noen har i tillegg magesmerter, kvalme og oppkast eller vokser dårlig. Ved gastroskopi kan spiserøret hos barn med EoE noen gan
Gå til mediet

Flere saker fra AstmaAllergi

..bruk av rengjøringsmidler kan gi astma hos fremtidige barn? Mange yrkesgrupper er utsatt for rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmidler.
AstmaAllergi 15.12.2021
Vi utvikler stadig flere digitale kurs for våre medlemmer og tillitsvalgte. Nå har vi lansert et nytt kurs for deg som ønsker å være frivillig i NAAF.
AstmaAllergi 15.12.2021
En rapport lansert i april viser en tydelig nedgang i bruken av helsetjenester under pandemien. Dette gjelder særlig pasienter med astma og kols. NAAFs nye politiske rådgiver, Una Pasovic, har tatt kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) for å få klarhet i hvordan regjeringen vil sørge for at astmatikere og kolspasienter får ivaretatt sine helsebehov i tiden etter pandemien.
AstmaAllergi 15.12.2021
17 år gamle Ulrikke fra Oslo driver aktivt med triatlon. På slutten av sesongen har hun kjent at pusten er dårligere og at kroppen ikke fungerer som den skal på trening. Nå er hun på Rikshospitalet for astmautredning, og vi har fått lov til å følge henne hele dagen.
AstmaAllergi 15.12.2021
AstmaAllergi 15.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt