AddToAny

En pille for jobbenEksplosiv vekst

Flere enn én av ti arbeidstakere tar smertestillende på jobb hver uke. Frisør Kaja Aga Gaarder starter alltid arbeidsdagen med en Paracet.
Kaja Aga Gaarder har skiftet fra støvletter til joggesko og gjort klar et bord med sakser, børste og føner. Nå er hun klar for dagens første kunde, som sitter i frisørstolen foran henne. Men den aller viktigste forberedelsen til dagens arbeidsøkt gjorde hun allerede før hun dro hjemmefra.
- Paraceten har jeg tatt. Jeg tar den alltid før jeg skal på jobb.
Tabletten tar hun for å døyve smerter etter en bilulykke hun var i for ti år siden. De statiske stillingene armer og skuldre er i når hun fikser håret til kundene, gjør vondt verre.
- For eksempel det å legge foliestriper, da får man veldig vondt i nakke og skuldre. Det er veldig mye den samme bevegelsen hele tiden, forklarer Gaarder.

40 prosent tar smertestillende
Frisøren ved salongen Ami Hår og Hud i Oslo er plasstillitsvalgt for Fagforbundet Frisørenes Fagforening. Hun er langt fra alene om å bruke smertestillende på jobb. Verken på hennes egen arbeidsplass eller i arbeidslivet ellers.
I en undersøkelse Opinion har utført for LO-Aktuelt og FriFagbevegelse, oppgir fire av ti arbeidstakere at de har brukt smertestillende medisiner på jobb den siste måneden. Mer enn hver tiende arbeidstaker tar smertestillende én gang i uka eller oftere.
Hva slags smerter pillene skal lindre, svarer ikke undersøkelsen på. Men av de som har tatt piller på jobb, svarer fire av ti at smertene i noen eller stor grad skyldes jobben. En klar overvekt av dem er kvinner.
- Det er et høyt tall. Det betyr jo at det er mange som har smerter når de er på jobb, og at de antakeligvis må bruke smertestillende for å fungere godt nok i jobben, sier Eirik Degerud, forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami), til LO-Aktuelt.
Stami har ikke gjort egne undersøkelser av bruken av smertestillende medisiner i arbeidslivet, forteller Degerud. Men statistikken fra SSBs levekårsundersøkelse om arbeidsmiljø taler sitt tydelige språk: Mange arbeidstakere er plaget med smerter.
• Sju av ti arbeidstakere oppgir at de har hatt muskel- og skjelettsmerter den siste måneden. Av disse svarer godt over halvparten at plagene er relatert til jobben.
• Tre av ti har vært plaget av hodepine eller migrene. Rundt 40 prosent av disse svarer at hodepinen helt eller delvis skyldes jobben.

Smertestillende i 25 år
På frisørsalongen i Oslo er det denne dagen tre kvinnelige og én mannlig ansatt som forteller at de jevnlig tar smertestillende på jobb. Hodepine og smerter i nakke, skuldre og rygg er det de sliter mest med. Tillitsvalgte Kaja Aga Gaarder synes det er trist at så mange kvinner svarer at de bruker smertestillende på grunn av jobben de har.
- Spesielt når du tenker på hva arbeidsmiljøloven sier. Du skal faktisk bli friskere av å gå på jobb, ikke sykere. Så jeg tenker jo at kvinner kanskje er dårligere til å sette grenser for seg selv, sier hun.
Selv var hun raskt tilbake i frisørsalongen etter bilulykken for ti år siden. Kanskje litt for raskt.
- Jeg turte ikke være hjemme fra jobb. Der kommer den samvittigheten, fordi du har mange gode kunder. Mange blir jo nesten som venni
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO-Aktuelt

Svettedampen ligger som en sky rundt Reinert Bell i skogen i Meldal i Trøndelag. Han legger all sin tyngde mot et enormt grantre. Treet går i bakken med et brak.
LO-Aktuelt 16.03.2024
LO-Aktuelt 16.03.2024
ERLEND TRO KLETTE Fotojournalist
LO-Aktuelt 16.03.2024
LO-Aktuelt 16.03.2024
Dersom alle deltidsansatte som ønsker å jobbe mer hadde fått 100 prosent stilling, hadde det utgjort rundt 30.000 årsverk årlig.
LO-Aktuelt 16.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt