AddToAny

En norsk osterevolusjon

En norsk osterevolusjon
Da Astrid Aasen startet ysteri i 1998, var det Norges første autoriserte gårdsysteri for kumelk. I både 2016 og 2018 ble norske gårdsoster kåret til å være aller best i hele verden. Det har skjedd en stille, kulinarisk revolusjon i Norge i senere år, ifølge Guild of Fine Food, som organiserer oste-VM.

Stavsfjell. Nidelven Blå. Gammel Erik. Prosten. Husara. Kraftkar. Jørnsberg.

Lista kan bare fortsette. For dette er bare noen av de mange norske ostene som fikk medalje under oste-VM i Bergamo i Italia i oktober.

Nå er hele 122 ysterier medlemmer av Norsk Gardsost. Og norsk ost har blitt så god at avisa Nationen faktisk slo opp at norsk ost ikke vant VM i år, med sin tittel «Norge vippet av oste-tronen».

Oste-VM har vært arrangert i 32 år. Men den norske suksessen er slett ikke like gammel.

Langt derifra.

- Da jeg startet restauranten Sult i 1996, var norsk ost totalt uinteressant, forteller Bernt Bucher Johannessen, i dag Hanen-sjef.

- Norsk ost var ikke noe vi reflekterte over. Det fantes ikke. Vi reflekterte over norsk lam og fisk, men ikke ost. Det kunne vært at man tenkte at norsk ost var dårlig, men det var ikke dét engang. Det var ikke. Det var ingenting, forteller han.

Men da skulle det ikke gå lenge før de første stegene på veien mot dagens suksess, ble tatt.

Kvinnetiltak

Allerede året etter, i 1997, ble Norsk Gardsost etablert.

Men på den tid var det fortsatt ingen som ystet av kumelk.

Den som skulle bli den første til å gjøre det, var ironisk nok allergisk mot kyr.

Det var et kvinnetiltak som skulle bli starten på eventyret.

I 1994 mottok Steinkjer meieri sin siste melkeleveranse.

- Lønnsomheten i landbruket gikk kraftig ned i denne perioden. Mannen min var sivilingeniør og jobba med bygdeutvikling, og var vant til å tenke alternativt, forteller Astrid Aasen.

Hun begynte på kurset Kvinner i landbruket, der målet var å utvikle nye arbeidsplasser på gårdene. På kurset skulle de blant annet lage en forretningsplan for en aktivitet som kunne drives på gården. Hun og fire andre damer valgte gårdsysteri.

De reiste på studietur til Sverige. Der, rundt kjøkkenbordet på et svensk gårdsysteri, ble hun overbevist: Dette ville hun begynne med!

Dispensasjon og regelendringer

Men det er ikke bare bare å være først med noe.

- Det var leveringsplikt til Tine den gangen, mimrer Aasen, som var den eneste av de fem damene som gikk videre med ideen.

Men hun søkte om dispensasjon, og klarte å få det.

Det var likevel enda flere hindringer i vei

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Vi har nærmere 100 sneglearter i Norge. De fleste av disse har hus. Rundt 20 prosent er fremmede arter som ikke finnes naturlig i Norge. Kilde: Nibio
Bondebladet 02.05.2024
Del dine beste bilder med Bondebladets lesere på Instagram. Velg «Tagg personer» i Instagram, klikk på bildet og legg til bondebladet eller send bildet til redaksjonen@bondebladet.no
Bondebladet 02.05.2024
For 15. gang skal McDonald's, Felleskjøpet og Norges Bygdeungdomslag kåre Årets unge bonde.
Bondebladet 02.05.2024
Gartnerhallen skal tilrettelegge slik at du som grøntprodusent har de beste forutsetningene for å lykkes, selv med en omverden i rask endring.
Bondebladet 02.05.2024
Arnstein og Solbjørg Hoseth Kulseth investerer 9,5 millioner kroner i nytt hønsehus, og skal gjøre hobbysmåbruket i Stjørdal til levebrød.
Bondebladet 02.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt