AddToAny

En leders utfordringer

En leder skal håndtere andres problemer, men hvordan takler man sine egne?
Chris Hovde var i 20-årene da han fikk sin første lederrolle med ansvar for opp mot 100 ansatte i IKEA. Han hadde trillet traller der siden han var 16 år, jobbet seg oppover i systemet, arbeidsplassen føltes som et andre hjem. Han arbeidet blant annet strategisk med sykefraværet, som ble redusert med 50 prosent. Han gjorde det bra på medarbeiderundersøkelser internt, og fikk også oppmerksomhet eksternt - lederbloggen hans ble nominert til priser, og han ble nominert til årets unge leder hos Assessit og E24.
Så fikk han en leder over seg som kjemien ikke satt med. Etter 13 år fikk han til slutt beskjed om å gå.
- Som ung leder som aldri hadde stått i noe sånt før, begynte jeg å tenke, det er sikkert meg det er noe feil med. Hvordan skulle jeg få ny jobb når forrige arbeidsgiver ikke ville være referanse? Jeg gikk i kjelleren, forteller Hovde.
- I etterpåklokskapens navn så kunne jeg valgt den enkle veien og innordnet meg etter deres ønsker. Vi var veldig uenige i måten å lede på, og for meg var det et verdivalg som jeg valgte å stå i. Det var en kamp jeg ville ta, fordi jeg mener at folka våre fortjener god ledelse.
Hovde er én av flere som har fortalt sine historier om lederskapets bakside i Anita Sundbys bok Det ledere ikke snakker om. Han beskriver episoden som «noe av det verste jeg har opplevd i hele mitt liv», men er opptatt av å ikke nevne navn eller henge ut de involverte.
- Alle gjør vi dårlige valg i vanskelige situasjoner, jeg har også gjort dårlige prosesser i mitt liv. Jeg har likevel alltid forsøkt å behandle menneskene med verdighet. Underveis har jeg også heldigvis lært mye av både egne og andres feil.
Hovde fikk en lang etterlønn, men måtte likevel innom NAV i to uker før han fikk starte i ny jobb som CEO for Balderklinikken. Etter ett år i sjefsstolen la han topplederrollen på hylla.
- Da hadde jeg lært av forrige prosess at visse kamper er det ikke verdt å stå i. Vi var på det tidspunktet uenige om retning og skiltes som gode venner før det rakk å bli for stor friksjon. Det er mye bedre å heller bevege seg videre til steder hvor folk setter pris på deg akkurat som du er, og der du kan lede i tråd med dine verdier - jobbe i medvind, ikke motvind.

Bevisste valg
I dag jobber han som Leadership & Culture Lead i Telia-konsernet. Han har ansvar for kulturen i bedriften, som handler om å skape en sterk kultur med tydelig tilhørighet for alle selskapets 20 000 ansatte på tvers av seks land. Han leder også lederutviklingssatsningen til selskapet, som skal sørge for lederutvikling for konsernets 2 400 ledere - fra strategi til design og fasilitering.
En av de største utfordringene for dagens ledere er at de ikke tar seg tid til å lede, sier Ho
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt