AddToAny

En fakkel i mørket

Rasismen formet Lisa Esohel Knudsen. - Jeg tenkte lenge at jeg aldri ville ha barn. Barn kan være så grusomme mot hverandre.
- Mange barn er veldig flinke til å mobbe, men det dekkes over. Man sier at gutter er gutter, eller barn mobber, sånn er det bare.
Lisa Esohel Knudsen, bokaktuell med «Det er personlig», et 196 sider langt kampskrift mot rasisme, synes ikke det holder å bare være imot rasisme. Hun vil aktivere oss som antirasister.
Knudsen arbeider nå som rådgiver i Minotenk, en tenketank om det flerkulturelle Norge. Erfaringene hennes gir faglig ballast, men hun skulle gjerne vært dem foruten.
Fra tidlig alder ble hun utsatt for det vi kan kalle systematisk mobbing over tid på grunn av hudfargen sin. Vi kan også kalle det rasisme. 14 år gammel skrev hun et innlegg i Bergens Tidende. Om hvordan det er å gå gjennom barneskolen og få slengt kommentarer om hudfargen sin,
hver eneste dag. Om gjennomført utestengelse fra vennegjengen. Om at ingen voksne grep inn, ikke før hun ble slått ned av en medelev mens han skrek «jævla neger!»
Det siste hun tenkte før hun sovnet om kveldene, var at hun var stygg og verdiløs. Hva gjør det med et menneske?
- Det var formende år som betydde mye. På den tida handlet det om å passe inn. Jeg begynte å unnskylde meg selv og bakgrunnen min for å unngå mobbinga.
Knudsen tok dansetimer, men danset aldri i bursdager. Hun ville ikke leve opp til stereotypien om at «afrikanere har rytme».
- Jeg var stille og ville være snillere og hyggeligere enn de andre. Jeg oppførte meg motsatt av slik svarte mennesker ble framstilt på film og tv. Nå som voksen kan jeg godt ta plass i offentligheten, men jeg merker at det er noe som henger igjen fra den gangen.
Fortsatt danser hun bare når de rundt henne er folk hun kjenner godt. Hun
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NJF-magasinet

Medlemsmøte 3. mai, 16 medlemmer til stede. Referat fra årsmøte 15. mars godkjent av medlemmene. Gjennomgang av programmet til landsmøtet til Jernbanepensjonistene. Fem personer fra Narvik er påmeldt.
NJF-magasinet 01.06.2022
En amerikansk dommer sier nei til president Joe Biden-administrasjonens ønske om å fjerne koronarestriksjonene som er innført ved USAs grense mot Mexico.
NJF-magasinet 01.06.2022
I Zanzibar, som er en delvis selvstendig del av det øst-afrikanske landet Tanzania, har regjeringen bestemt at ansatte i statsadministrasjonen skal få et realt lønnsløft. Påslaget er på mellom 15.
NJF-magasinet 01.06.2022
f - Det er først og fremst økte priser på strøm og flybilletter som gjør at vi får denne økningen i veksttakten, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
NJF-magasinet 01.06.2022
f 200 775 nordmenn var registrert med nedsatt arbeidsevne ved utgangen av mars i år. Det er nesten ti prosent flere enn før pandemien.
NJF-magasinet 01.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt