AstmaAllergi
15.12.2021
NAAF inviterer til en herlig tradisjonell julemiddag for fire personer, helt uten egg, melk og gluten. Oppskriftene er levert av vår nye matspaltist, Sissel Brustad.
Middag
Ribbe
Når du koker ribba før den stekes får du en saftig ribbe med sprø svor.
Du trenger:
1 kg tynnribbe med svor 1 ss salt Ca. 3 liter vann (vannet skal dekke ribben Smak til med salt og pepper
Slik gjør du:
1. Skjær/sag ribba i avlange biter (ca. 6-8 cm x 20 cm).
Det viktigste er at den passer kjelen din.
2. Legg ribbebitene i en stor kjele og hell vann over.
Alt kjøttet skal være dekket av vann.
3. La ribba småkoke/trekke i 1 til 1,5 time til kjøttet er ferdig kokt. Stikk en gaffel inn i kjøttet. Hvis gaffelen slipper kjøttet når du løfter den opp, er ribba ferdig kokt.
4. Ta ribba opp fra vannet og legg den på et stekebrett med høye kanter eller en ildfast form. Nå skal du «rute svoren». Da bruker du en skarp kniv og drar gjennom svoren i rette linjer og lager et rutenett. Du skal kun rute fettet, ikke kjøttet. Det er lett å rute svoren når ribba er nykokt.
5. Ribba kan ligge et par dager i kjøleskap før steking eller stekes med en gang. Velger du å fryse ribba, er dette riktig tidspunkt. Ribba må eventuelt tines før du steker den.
6. Kjøttet er ferdig kokt, så jobben du nå har er å steke ribba gyllenbrun og svoren sprø. Smak forsiktig på kjøttet og vurder om du vil ha mer salt. Kvern pepper og strø eventuelt litt salt over svoren. Ribba skal stekes med svoren opp.
7. Ribba stekes i varmluftsovn på 200 grader, eller i vanlig stekeovn på 220 grader i ca. 1 time. Kraften du får fra ribba brukes i sausen.
Tips! Dersom svoren ikke har begynt å poppe, skru temperaturen opp til 240 grader. Fordel 1,5 ts med sukker som du strør over ribba med lett hånd før du setter ribba tilbake
Gå til medietRibbe
Når du koker ribba før den stekes får du en saftig ribbe med sprø svor.
Du trenger:
1 kg tynnribbe med svor 1 ss salt Ca. 3 liter vann (vannet skal dekke ribben Smak til med salt og pepper
Slik gjør du:
1. Skjær/sag ribba i avlange biter (ca. 6-8 cm x 20 cm).
Det viktigste er at den passer kjelen din.
2. Legg ribbebitene i en stor kjele og hell vann over.
Alt kjøttet skal være dekket av vann.
3. La ribba småkoke/trekke i 1 til 1,5 time til kjøttet er ferdig kokt. Stikk en gaffel inn i kjøttet. Hvis gaffelen slipper kjøttet når du løfter den opp, er ribba ferdig kokt.
4. Ta ribba opp fra vannet og legg den på et stekebrett med høye kanter eller en ildfast form. Nå skal du «rute svoren». Da bruker du en skarp kniv og drar gjennom svoren i rette linjer og lager et rutenett. Du skal kun rute fettet, ikke kjøttet. Det er lett å rute svoren når ribba er nykokt.
5. Ribba kan ligge et par dager i kjøleskap før steking eller stekes med en gang. Velger du å fryse ribba, er dette riktig tidspunkt. Ribba må eventuelt tines før du steker den.
6. Kjøttet er ferdig kokt, så jobben du nå har er å steke ribba gyllenbrun og svoren sprø. Smak forsiktig på kjøttet og vurder om du vil ha mer salt. Kvern pepper og strø eventuelt litt salt over svoren. Ribba skal stekes med svoren opp.
7. Ribba stekes i varmluftsovn på 200 grader, eller i vanlig stekeovn på 220 grader i ca. 1 time. Kraften du får fra ribba brukes i sausen.
Tips! Dersom svoren ikke har begynt å poppe, skru temperaturen opp til 240 grader. Fordel 1,5 ts med sukker som du strør over ribba med lett hånd før du setter ribba tilbake