AddToAny

Duktile rørdeler til besvær

FAGARTIKKEL: Skjøter der PE møter duktile rørdeler - populært kalt "blågods" - er en gjenganger i lekkasjer og driftsproblemer.
Av Kristian Drolsum, produktsjef i Ulefos AS

PE har blitt et av de viktigste rørmaterialene vi har, og brukes mye i vannforsyning. Lekkasjer i noen typer skjøter er et kjent problem. Dette har blitt omtalt blant annet i en utmerket artikkel signert Anders Nygård om viktigheten av pakninger i flenser.

Skjøter der PE møter kum og duktile rørdeler kan være mer utsatt for lekkasjer enn andre typer skjøter. Det skyldes for det meste feil i utførelse, og sjelden feil med produkter. For oss i Ulefos er det viktig å kunne bidra til å øke kunnskapen i bransjen på dette området, og jeg er glad for muligheten til å snakke om overgang mellom duktilt og PE.

I denne artikkelen vil jeg peke på to sentrale årsaker til lekkasjer, samt tre mulige løsninger som kan redusere driftsproblemer med lekkasjer. Ulefos er en ledende nordisk aktør i VA-segmenter. Vi ble etablert allerede 1657, og har over 300 ansatte i Norden. 230 medarbeidere av dem i Norge, ved fabrikkene på Ulefoss og Kongsberg.

Ulefos

Ulefos har en sentral posisjon som utvikler og leverandør til vann og avløp som samfunnskritisk infrastruktur. VA-produkter fra oss og andre produsenter ligger godt skjult under bakken, i en usynlig, men livsviktig funksjon med å opprettholde hverdagen i de tusen hjem og næringer.

På vår egen ventilfabrikk på Kongsberg produseres hovedtyngden av vårt sortiment innen VA-teknikk, i tillegg til at vi forhandler kvalitetsprodukter fra utvalgte leverandører. Ulefos er den største leverandøren i Norge innenfor ventiler o

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

AKTUELLE PROSJEKTER: GK skal levere tekniske tjenester til Aurskog-Høland kommunes ambisiøse prosjekt, som innebærer ny barnehage, 1-10 skole, flerbrukshall og svømmebasseng.
VVS Aktuelt 28.09.2023
Veidekke forventer at produksjonen i den skandinaviske entreprenørnæringen vil avta med til sammen 13 % frem til slutten av 2024.
VVS Aktuelt 28.09.2023
De første rørlengdene til Oslo kommunes nye hovedledning for vannforsyning har ankommet. Dette er Norges største prosjekt med duktile rør i vannforsyning, og PAM Norges største leveranse.
VVS Aktuelt 28.09.2023
AKTUELLE PROSJEKTER: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) tilbyr rammeavtale for service- og driftstjenester innen byggautomasjon.
VVS Aktuelt 27.09.2023
AKTUELLE PROSJEKTER: Hvaler kommune tilbyr rammeavtale for entreprenørtjenester knyttet til utlegging, reparasjon, dykkerkontroll og vedlikehold av sjøledninger for vann og avløp.
VVS Aktuelt 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt