AddToAny

DOKTOR GRADER

NBS-nytt ønsker i tiden fremover å gi en kort omtale av nye doktorgrader. Det er redaksjonsmedlemmene i de enkelte lokalforeninger som har ansvaret for å lage disse omtalene. Vi håper at nye doktorander og deres veiledere bidrar med å sende informasjon (og gjerne bilde av doktoranden) til det lokale redaksjonsmedlem (listet på side 3 i bladet) Lea Zoe Landolt disputerte 16.
januar 2019 ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Epithelial-tomesenchymal transition in clear cell renal cell cancer and renal fibrosis". Arbeidet ble utført ved Klinisk institutt 1 med Hans-Peter Marti, Bjørn Egil Vikse og James B. Lorens som veiledere.

Nyrekreft er en hyppig kreftform med høy mortalitet. Behandlingen er operasjon og ved spredning kan cellegift bidra til økt overlevelse. Epithelial-to-mesenchymal transition (EMT) er en cellulær-plastisitetsmekanisme, der cellene mister sine opprinnelige epiteliale egenskaper og får typiske mesenchymale egenskaper som innebærer bl.a. dannelse av ekstracellulær matriks og vevsinvasjon. EMT er kjent for å være involvert i både utvikling av nyrekreft og nyrefibrose som er det patologiske bildet av kronisk nyresvikt. Proteinkinasen Axl er en viktig reseptor i forbindelse med EMT og er kjent for å bidra til aggressivitet av kreft og utvikling av fibrose. Landolt har brukt moderne molekylære metoder for å analysere arkiverte nyrevevsbiopsier og undersøkt rollen til EMT i nyrekreft og nyrefibrose- Hun har også etablert metodikk for å ekstrahere RNA fra arkiverte nyrevevsbiopsier for å utføre sekvensering og analysert arkiverte nyrekreftbiopsier med RNA sekvensering og evaluert om EMT og EMT relaterte gener som Axl korrelerer til pasient overlevelse. Hun undersøkte om hemming av Axl ved hjelp av bemcentinb (BGB324, utviklet av BerGenBio ASA), et legemiddel som er under klinisk utprøving for behandling av aggressiv kreft, reduserer utvikling av nyrefibrose i dyremodeller. Konklusjonene fra arbeidet er at arkiverte nyrevevsbiopsier kan analyseres med moderne RNA sekvenseringsmetoder, at EMT og Axl er involvert i utvikling av nyrekreft og nyrefibrose og at EMT og Axl kan representere nye målrettete behandlingsmodaliteter for både nyrekreft og nyrefibrose.

Deusdedit Tusubira
disputerte 15. februar 2019 for ved Universitetet i Bergen med avhandlingen “A study on features and markers of cellular metabolic rewiring". Arbeidet ble utført ved Institutt for biomedisin med Karl J. Tronstad som veileder.

Cellenes energi metabolismen reguleres gjennom utallige molekylære mekanismer som styrer tilgang til og utnyttelse av energiressurser. Mitokondriene har som hovedoppgave å forbrenne energikilder for å produsere ATP og feil i cellenes energiomsetning kan «omprogrammere» cellene, og gi dem nye egenskaper. Noen ganger kan dette føre til sykdom, og konsekvensene avhenger både av typen metabolsk feil og av hvilke celler det gjelder. En trenger mer kunnskap og nye verktøy for i større grad kunne forstå ulike sykdomsmekanismer som er knyttet til dette, og for å identifisere faktorer som kan bli et mål for terapi. I dette arbeidet har kandidaten studert hvordan bestemte påførte forandringer i metabolismen påvirker cellers fysiologi, det vil si normale egenskaper og funksjoner, med spesiell vekt på mitokondrielle effekter. Kandidaten belyste dette temaet fra to ulike vinkler. I første del av arbeidet så kandidaten på hvordan reprogrammering av metabolismen kan være en viktig drivkraft i cellulære forandringer knyttet til kreftutvikling. Her fant kandidaten at nedregulering av et viktig mitokondrie-enzymet suksinat dehydrogenase er knyttet til spredning i brystkreft. Han fant videre at en slik nedregulering er forbundet med dårlig prognose hos en gruppe av brystkreftpasienter. Deretter undersøkte kandidaten metabolske tilpasninger knyttet til økt fettsyreoksidasjon i celler og forsøksdyr som ble behandlet med spesielle kjemiske stoffer. Gjennom disse forsøkene identifiserte
Gå til mediet

Flere saker fra NBS-nytt

Nr. 4 - 2019
NBS-nytt 25.11.2019
Fra den 4.-6. september hadde jeg gleden av å delta på det 12. symposiet om Acinetobacter i Frankfurt, Tyskland. Konferansens hovedfokus var på bakterien Acinetobacter baumannii, som har blitt et stort problem i dagens helsevesen verden over. På konferansen ble blant annet bakteriens virulens, epidemiologi og resistens diskutert, noe som var meget relevant for meg og min masteroppgave.
NBS-nytt 25.11.2019
NcairBorgSalnuOgesorlogte, HmeeestdsophrFeoaldfreahsgassno-,rseybnmeegpgoFesaihufrrmia SUaoaiOmt-, p(pEråoRtB)el1oin4sdt. aeosrkento. ibCeearn.
NBS-nytt 25.11.2019
Jørgen Wesche, Seksjon for Tumorbiologi, Institutt for Kreftforskning, Radiumhospitalet, Oslo Universitetssykehus.
NBS-nytt 25.11.2019
Verdien av å møtes og snakke med folk er en forutsetning for å skape den beste mulighet for å videreutvikle samarbeid innen vitenskap, for å skrive gode søknader og for å identifisere aktuelle utlysninger.
NBS-nytt 25.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt