AddToAny

Disse teknologiene for matproduksjon frykter vi mest

Vi aksepterer stort sett noen typer teknologien for å foredle mat, men er mer skeptiske til andre. Hvorfor er det slik, og hva betyr det?
Themis Altintzoglou, seniorforsker Nofima

De siste årene har matindustrien gjort betydelige forbedringer på mattrygghet og holdbarhet uten at det går på bekostning av kvalitet, smak og næringsinnhold.

Nye prosesseringsteknologier står sentralt i denne utviklingen, blant annet med bruk av høytrykk, mikrobølger, UV-lys, pulserende elektriske felt, plasmaaktivert vann og ultralyd (se faktaboks for utdypning av teknologiene).

Hva er prosesseringsteknologi? Matindustrien behandler råvarer og matprodukter før de kommer i butikken, stort sett for å fjerne bakterier og dermed sikre at maten er trygg lengst mulig. Slik behandling kalles ofte «prosessering», og innebærer stegene mellom innhøsting og transport til butikken.

Ofte gjennomgår maten ulik grad av varmebehandling for å inaktivere bakterier, noe som gjerne gjøres i en autoklav (trykk-koker). Varmen dreper bakterier, men ofte forringes kvaliteten noe gjennom denne behandlingen.

Nye teknologier utvikles for å ta bedre vare på kvaliteten, gjøre maten sunn og trygg enda lenger, og for å gjøre produksjonen raskere

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Del dine beste bilder med Bondebladets lesere på Instagram. Velg «Tagg personer» i Instagram, klikk på bildet og legg til bondebladet eller send bildet til redaksjonen@bondebladet.no
Bondebladet 26.09.2024
Per Harald Grue ledet statens forhandlingsutvalg gjennom 29 jordbruksoppgjør.
Bondebladet 26.09.2024
Sauebonde Guro Libjå med klar oppfordring til alle som ferdast med hund i utmark og fjell om sommaren og hausten.
Bondebladet 26.09.2024
Landbruks- og matministeren tør ikke tidfeste når de mange ubehandlede naturskadesakene er avklart. Men bøndene skal få det de har krav på, forsikrer han.
Bondebladet 26.09.2024
Helle Johannessen (36) studerer økologisk landbruk hjemmefra. Studiet er superpopulært, men hun savner at det tilrettelegges for kompetansebygging for voksne som vil studere hjemme.
Bondebladet 26.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt