De siste årene har matindustrien gjort betydelige forbedringer på mattrygghet og holdbarhet uten at det går på bekostning av kvalitet, smak og næringsinnhold.
Nye prosesseringsteknologier står sentralt i denne utviklingen, blant annet med bruk av høytrykk, mikrobølger, UV-lys, pulserende elektriske felt, plasmaaktivert vann og ultralyd (se faktaboks for utdypning av teknologiene).
Hva er prosesseringsteknologi? Matindustrien behandler råvarer og matprodukter før de kommer i butikken, stort sett for å fjerne bakterier og dermed sikre at maten er trygg lengst mulig. Slik behandling kalles ofte «prosessering», og innebærer stegene mellom innhøsting og transport til butikken.
Ofte gjennomgår maten ulik grad av varmebehandling for å inaktivere bakterier, noe som gjerne gjøres i en autoklav (trykk-koker). Varmen dreper bakterier, men ofte forringes kvaliteten noe gjennom denne behandlingen.
Nye teknologier utvikles for å ta bedre vare på kvaliteten, gjøre maten sunn og trygg enda lenger, og for å gjøre produksjonen raskere