AddToAny

Direktøren for det hele

Vi har allerede snakket om dansken med lastesykkel i redaksjonen, drømt om at fotografen kan få ham til å posere på nevnte lastesykkel til og med, og nå står den parkert midt på torget.
Dansken er Christian Pagh, direktør og sjefskurator for Oslo arkitekturtriennale, og torget er Tøyen. Paghs triennale står for døren, med temaet «Oppdrag nabolag», og hva er da mer naturlig enn å møtes på et så «nabolagete» sted som Tøyen, dessuten et steinkast fra det gamle Munchmuseet, hvor triennalens stab har flyttet inn og skal invitere inn resten av oss fra 22. september til 30. oktober.

- Jeg er ganske spent. Vi har ikke full kontroll, men vi har full fremdrift! Vi er en liten aktør med et lite team, vi har ikke mye penger, så mye av oppgaven er å få andre til å bli med og jobbe. Men nå sitter det mange gode folk rundt omkring og bygger, lager plansjer og modeller og forbereder opplegg - og det er forutsetningen for å få til noe bra, sier Pagh.

OSLO-REFSEREN

Pagh ble Oslo-boer i 2018 etter å ha møtt billedkunstner og arkitekt Frida Maureen Hultberg mens hun studerte i København. Nå bor paret med sitt første barn på Grünerløkka. Da Pagh først kom til Norge, var det fortsatt som partner i det strategiske designbyrået Urgent.Agency, før han i 2021 tiltrådte som triennaledirektør og fikk en tittel å slå i bordet med, som kunne akkompagnere hans stadig friskere utspill i diverse avisspalter her i landet - utspill som gjorde at tidligere Arkitektnytt-redaktør Mikael Godø døpte ham «Refseren fra sør» i en leder samme året.

- Har du alltid ytret deg kritisk, eller var det møtet med Oslo som fikk det til å renne over?

- Ja, jeg ble så overrasket! Jeg har vært mye i Norge og er glad i Norge, min mormor var norsk og jeg har en lang historie med det. Jeg syns Fjordbyen kanskje er på nivå med tilsvarende områder i andre byer, noe er fint og noe kunne vært finere, sånn som Sørenga, for eksempel - men da jeg kom opp til Storo og Løren? Jeg var altså helt rystet. Går dette an i et så oppegående land, med masse penger og flinke folk? Så det var egentlig bare et spørsmål om sannhet for meg - dette er jo ikke bra! Oslo har mange vakre og interessante nabolag og en mye større variasjon enn København har, men de siste 20-30 årene har man bygget overraskende mye dårlige greier, sier han.

- MÅ LIGGE INTENSJON BAK

Pagh studerte politikk og litteratur i Manchester, filosofi i Roskilde og Paris og moderne kultur i København og har nå stiftet familie i Oslo. Alle disse europeiske språkene og kulturene smelter sammen i ett stykk høyt utdannet, referanserikt menneske som legemliggjør alt EU må ha drømt om da de lanserte Erasmus-programmet i 1987. Arbeidet med byutvikling startet med utviklingen av kultursenteret Værftet i Helsingør og har resultert i grunnleggelsen av to byråer, UiWE og ovennevnte Urgent.Agency. Hvor på veien ble han så interessert i nabolag?

- I bunn har jeg filosofi og kulturteori, og jeg er veldig opptatt av mening. Hva er det som betyr noe for folk? Vi er styrt av våre fysiske omgivelser, alt fra de rent romlige kvalitetene som gjør noe med deg, til at vi oppfatter noe som stygt eller pent. Noe løfter deg, uten at du kan sette fingeren på det. Hva er det som gjør at folk føler seg som en del av noe eller føler seg misforstått og alene? Hva er et sted og hva gjør et sted? Dette, sier Pagh og gestikulerer mot torget, er et veldig typisk «sted».

- Det er veldig Tøyen! Det er spesifikt, og det har veldig mye stedskvalit

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt