
journalist, videnskab.dk
Det som preger kaken anno 2016, er kvalitet, nytelse i små mengder og at den skal ha et upåklagelig utseende.
Da konditorer nylig leverte inn konkurransebidraget sitt til Københavns Konditorlaugs kåring av årets kake 2016, var bakverkene deres små og vakre.
Det samme mener forskere å se når deltakerne i den danske utgaven av programmet Hele Norge baker, Den store bakedyst, presenterer de sirlig komponerte kakene sine til dommerne.
- Kakene som får anerkjennelse i dag, skal være små kunstverk hvor opphavspersonen uttrykker seg selv gjennom verket sitt, sier Jon Fuglsang.
Han er matsosiolog ved profesjonshøyskolen Metropol. Der forsker han på hvordan dansker bruker og forbruker mat og matkultur.
Utseendet viktigere enn smaken
En diger kake som vi kaster oss frådende over, er ikke lenger like populært som før. Å spise en halv rullekake alene er heller ikke helt i tråd kakemoten.
I dag spiser vi små vakre kaker og legger mer vekt på utseende enn på smaken.
- I kjølvannet av diverse tv-programmer har det skjedd et endring innen kakebaking. Mens fokuset tidligere var på smaken og det uformelle samværet s