Men vitaminet er faktisk svært viktig for blant annet blodets evne til å koagulere. Det oppdaget den danske forskeren Henrik Dam på 1930-tallet, skriver videnskab.dk. Dette fikk han senere en nobelpris for. I samme runde ga han også vitaminet navnet - K for «koagulasjon».
K-vitamin spiller også en viktig rolle for kroppens evne til å danne knokler.
Ifølge ernæringsprofessor Susanne Gjedsted Bügel fra Københavns Universitet kan dette være en av årsakene til at vi har mye beinskjørhet, selv om vi drikker veldig mye melk.
- Anbefalinger for inntak av K-vitaminer er basert på koagulering av blodet, ikke sterke knokler. Det er nok mange som ikke får nok K-vitamin til å få sterkest mulige knokler, forteller Bügel.
Slik får K-vitamin blodet til å koagulere
Vi starter med å se på hva vitaminet gjør, og hvordan det gjør det. Deretter kaster vi et blikk på hvor vi får vitaminet fra og hvordan vi sikrer oss at vi får nok.
Forestill deg at du får en fotball i nesa, og det resulterer i at et blodkar blir sprengt, slik at du begynner å blø neseblod.
Hvis du ikke skal forblø, må kroppen få stoppet blødningen. Det gjør den ved å akt