AddToAny

Denne maten kan beskytte mot hjerneslag

Denne maten kan beskytte mot hjerneslag
Noen typer mat har sammenheng med redusert risiko for ulike former for hjerneslag. Det viser en studie med over 418 000 europeiske deltakere, hvor også nordmenn er med.
Hjerneslag skyldes enten en hjerneblødning som skader vevet omkring, eller at en blodpropp havner i hjernen og blokkerer blodforsyningen.

Hjerneslag er den nest største årsaken til dødsfall på verdensbasis.

Den klart vanligste årsaken er blodpropp, som utgjør hele 85 prosent av alle hjerneslag.

Nå har forskerne funnet ut hvilke matvarer som har sammenheng med redusert og økt risiko for de ulike formene for hjerneslag.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet European Heart Journal.

- Det er en stor europeisk observasjonsstudie hvor også norske data er med. Resultatene føyer seg fint i rekken av store metaanalyser, av blant andre Dagfinn Aune som er en av medforfatterne her, sier overlege Eli Heggen ved Oslo Universitetssykehus til forskning.no.

Stor studie fra mange land

Mer enn 418 000 kvinner og menn fra blant annet Norge deltok i studien. Forøvrig var Danmark, Sverige, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Spania og Storbritannia med.

Deltakerne fylte ut spørreskjema om kosthold, livsstil og sykdomshistorie og ble fulgt opp over 13 år.

I løpet av denne tiden fikk 4281 av dem hjerneslag på grunn av blodpropp, og 1430 fikk hjerneblødning.

Så undersøkte forskerne spisevanene til de som holdt seg friske med de som fikk hjerneslag. De skilte mellom de som hadde fått blodpropp og hjerneblødning.

Grønt og melkeprodukter beskyttet

Personer som spiste mye frukt, grønnsaker, fiber, melk, ost og yoghurt, hadde lavere risiko for å få hjerneslag som skyldtes blo

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt