Hjerneslag er den nest største årsaken til dødsfall på verdensbasis.
Den klart vanligste årsaken er blodpropp, som utgjør hele 85 prosent av alle hjerneslag.
Nå har forskerne funnet ut hvilke matvarer som har sammenheng med redusert og økt risiko for de ulike formene for hjerneslag.
Studien ble nylig publisert i tidsskriftet European Heart Journal.
- Det er en stor europeisk observasjonsstudie hvor også norske data er med. Resultatene føyer seg fint i rekken av store metaanalyser, av blant andre Dagfinn Aune som er en av medforfatterne her, sier overlege Eli Heggen ved Oslo Universitetssykehus til forskning.no.
Stor studie fra mange land
Mer enn 418 000 kvinner og menn fra blant annet Norge deltok i studien. Forøvrig var Danmark, Sverige, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Spania og Storbritannia med.
Deltakerne fylte ut spørreskjema om kosthold, livsstil og sykdomshistorie og ble fulgt opp over 13 år.
I løpet av denne tiden fikk 4281 av dem hjerneslag på grunn av blodpropp, og 1430 fikk hjerneblødning.
Så undersøkte forskerne spisevanene til de som holdt seg friske med de som fikk hjerneslag. De skilte mellom de som hadde fått blodpropp og hjerneblødning.
Grønt og melkeprodukter beskyttet
Personer som spiste mye frukt, grønnsaker, fiber, melk, ost og yoghurt, hadde lavere risiko for å få hjerneslag som skyldtes blo