AddToAny

Dekanduell ved NTNU

Dekanduell ved NTNU
To sterke søkere vil bli dekan for arkitektur og design ved NTNU. Arkitektnytt har snakket med dem om visjoner, tverrfaglighet og uro ved fakultetet.
Høsten 2021 innledes et nytt åremål for dekanen ved Fakultet for arkitektur og design ved NTNU. Intervjurunder er allerede unnagjort, og kandidatene ble offentliggjort tidligere i høst. Hvem det blir, avgjøres i disse dager. Det knyttes ekstra interesse til valget fordi sittende dekan Fredrik Shetelig utfordres av den interne kandidaten Lise Linge.

Linge er i dag instituttleder ved Institutt for arkitektur og planlegging, et av fire institutter ved fakultetet. Shetelig har sittet som dekan siden 2013 og er dermed på slutten av sin andre åremålsperiode. Han er professor i arkitektur og utdannet ingeniør i husbygging ved Oslo tekniske fagskole og sivilarkitekt ved NTH.

Tverrfaglig visjon

Shetelig er også en av grunnleggerne av arkitektkontoret Pir II. I sitt mulige tredje åremål kommer tverrfaglighet til å bli viktig, forklarer han.

- Tverrfaglighet i utdanning og forskning har et svært potensiale. Arkitektutdanningen må dra enda mer nytte av alt NTNU kan by på, med sivilingeniører, geografer, filosofer, kunstnere og antropologer. Ingeniørene skal ikke bli arkitekter, eller omvendt, men ulike disipliner må trene seg opp i å jobbe tett med hverandre allerede i studietiden, sier Shetelig.

De har allerede satt i gang felles utdanningsmoduler for ingeniører og arkitekter, og kommer til å utvikle flere piloter, blant annet innen planlegging og design. For Shetelig er tverrfaglighet alvor. Han viser til Unescos rapport om fremtidenes kompetansebehov for å innfri verdens bærekraftmål.

- NTNU har satt i gang en stor endringsprosess for fremtidens teknologistudenter som bygger på blant annet denne rapporten. De fremtidige ingeniørene utdannet ved NTNU skal være skapende, kreative og kritiske! De skal kunne designe helhetlige løsninger på komplekse problemstillinger. Lyder det kjent? Det er jo «våre» signaturkompetanser. Vi må kjenne vår besøkelsestid og delta i samarbeid med andre fagområder. Hvis ikke risikerer vi å bli utdaterte og sitte igjen i en foreldet fagforståelse.

En annen dimensjon av dette handler om å få arkitektene inn som planleggere. Shetelig viser til at Stortinget har anmodet regjeringen om å øke utdanningskapasiteten innen offentlig planlegging. Vi har nå fått tildelt 20 nye studieplasser i arkitektstudiet nettopp for å kunne utdanne flere arkitekter med plankompetanse.

- Store deler av Norge planlegges av økonomer og jurister. Her er det behov for flere tverrfaglige profiler, men særlig arkitektenes formgivende og konseptualiserende kompetanse. Dette er av nasjonal betydning, sier Shetelig.

Selv om denne opptattheten av tverrfaglighet kan virke tilforlatelig, har den møtt motstand. Det skal vi komme tilbake til, men først til motkandidaten.

Ikke arkitekt

Lis

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt