Om dette har PhDforsker Simona Dzurendova nylig disputert. Muggsopp er mer enn det som vok ser paÌ den glemte brødskalken eller bak dusjkabinettet. Ved aÌ bruke de riktige verktøyene kan den bli til mat, medisin og biodrivstoff - og mange andre ting.
KITIN OG KITOSAN
Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) Bio4Fuels ved Norges miljø- og biovitenskapelige universi tet har som maÌl aÌ bruke biprodukter og avfall fra norsk skogindustri til aÌ produsere biodrivstoff. Blant annet jobber forskerne med aÌ bruke lignocellulose fra trær til aÌ dyrke mugg sopp, som man saÌ kan bruke til aÌ pro dusere oljer som kan anvendes som biodrivstoff eller til mat for mennesker og dyr.
Men denne produksjonen av oljer er kostbar. Prosesser som kun frem stiller lipider, er sjeldent økonomisk levedyktige. Derfor ser NMBU-forskere behovet for aÌ ogsaÌ produsere andre verdifulle komponenter fra soppen. NaÌ har de oppdaget at dette er mulig. Andre komponenter av høy verdi kan produseres i samme gjæringsprosess.