AddToAny

Davy Wathne vurderer å slutte - usikker på om han fortsatt er ønsket i TV 2

Davy Wathne vurderer å slutte - usikker på om han fortsatt er ønsket i TV 2
Men oppfatter at han sitter på den grønne gren sammenliknet med yngre kolleger som trues av nedbemanning. - Det er veldig trist, sier veteranen.
Davy Wathne - for svært mange det mest kjente ansiktet i TV 2 - er i tenkeboksen og vurderer om han skal si opp og slutte i jobben. Ved nyttår fyller han 67 år og kan gå av med ordinær pensjon. Han kan også ende opp med å søke sluttpakke, eller bli værende i TV 2 til han fyller 70.

En rekke kjente TV 2-medarbeidere har underskrevet sluttavtaler eller vurderer å gjøre det i løpet av sommeren. Bakgrunnen er de omfattende kostnadskuttene og nedbemanningen i selskapet.

Wathne slår fast at han har vondt av sine yngre kolleger og er i alvorlig tvil om hva han selv skal gjøre. Han har vært ansatt i TV 2 helt siden starten i 1992.

Jeg er privilegert, slik jeg har vært hele livet

- Jeg må rett og slett kjenne etter hvordan jeg har det inni meg. Jeg er privilegert, slik jeg har vært hele livet, for jeg må ikke ha betalt jobb fra 1. januar. Men dette er noe jeg må avgjøre i løpet av relativt kort tid.

Wathne sier at han er usikker på om han fortsatt er ønsket av ledelsen, samtidig som han lytter på kolleger som ber ham om å bli værende som en markant og uredd stemme internt.

Mange på vei ut

TV 2-ledelsens frist for å få såkalt hurtigsvarpremie ved søknad om sluttpakke - det vil si økonomisk bidrag i en lengre periode - løp ut 1. juli. De siste dagene er det blitt kjent at en rekke ankere og reportere har fått innvilget sluttavtale i TV 2. Det gjelder Mah-Rukh Ali, Nils Gunnar Lie, Jan Ove Ekeberg, Jan Øyvind Helgesen, Asbjørn Olsen, Tonje Bjørnhaug, Per-Arne Lium og Kristian Mykleset.

Davy Wathne har vært ansatt i TV 2 siden starten i 1992. Foto: TV 2

Det ordinære sluttpakkevinduet stenger ifølge ledelsen ved utgangen av august, men redaksjonsklubben kjemper for å få utsatt denne fristen i påvente av de konkrete nedbemanningsmålene som er lovet i slutten av september.

- Jeg fikk beskjed fra ledelsen i fjor sommer om at Stortinget hadde endret reglene, slik at jeg og andre som passerer 67 år i tiden framover kan fortsette i TV 2 til vi er 70. Hvis vi ønsker, sier Wathne til Journalisten.

Han forteller at han samtidig fikk beskjed fra sin sjef om at TV 2 ikke ønsket å gi slipp på hans kompetanse, og at de ville at han skulle fortsette i en eller annen form.

- Men så har jo rammene endret seg, ved at tv-bransjen i likhet med papiravisene nå befinner seg i en krise. Mulighetene for å tjene penger på tradisjonell produksjon er i ferd med å forsvinne. TV 2 er derfor helt annerledes enn for bare få år siden.

Har ikke søkt

Da tilbudet om sluttavtaler til alle ansatte i TV 2 ble offentliggjort i mai, innså Wathne at det var økonomisk mest lukrativt for de med lengst fartstid i bedriften. Så langt har han valgt å ikke søke.

- Sluttpakke er ikke noe jeg har traktet etter. Jeg har alltid jobbet mye og hardt og tjent godt i TV 2. Men hvis TV 2 mener at de ikke har bruk for meg og at jeg får følelsen av å være et problem og ikke en ressurs, så vil jeg ikke være der.

Da spaserer sportsankeret ut og begynner med noe annet, erklærer han. Pensjonist på heltid blir han uansett ikke.

- Mens andre driver med fluebinding og treskjæring har jobben vært både lidenskap og hobby for meg. Men hvis det skinner igjennom at sjefene dine og kollegene egentlig synes det er fint om du gir deg, fordi alle tjener på det, så har jeg respekt for det. Jeg kan ikke klamre meg til en jobb et sted der jeg ikke er ønsket. Jeg må føle at jeg er ønsket, respektert og blir satset på.

Jeg må føle at jeg er ønsket og respektert

- Oppfatter du at det fortsatt er situasjonen for deg i TV 2, slik at du er innstilt på å fortsette?

- Det er usikkert. Jeg tok det som en selvfølge at jeg skulle ha en rolle i TV 2s dekning av fotball-EM. Men så hadde jeg ikke det. Det er blant de tingene som får deg til å stoppe opp og tenke over om du har et forkvaklet selvbilde eller har misforstått hvor betydningsfull du er. Kanskje har du enn annen status enn du tror. Så det med EM var en vekker for meg. Da er jeg kanskje ikke så viktig for kanalen som jeg trodde eller den fotballprofilen som jeg innbilte meg.

Wathne poengterer at det har vært noen opplevelser som har presset ham til å tenke igjennom sin egen rolle og posisjon i TV 2.

Vegard Jansen Hagen er sportsredaktør i TV 2.

En ferierende sportsredaktør Vegard Jansen Hagen har denne kommentaren via SMS:

- Det er ingen grunn for Davy til å stoppe opp og gruble for mye. Han bør heller være på full fart framover som den TV 2-profilen han er. Selv uten EM kunne han denne sommeren velge i OL i Rio, God Sommer Norge, Sportsnyhetene, Arctic Race, Fotballkveld, FotballXtra, Norway Cup og Tippeligaen. Hvis det er en avskilting er vi moden for skraphaugen, alle mann. Davy må få tenke hva han vil, men TV 2s vilje til å satse på Davy er i hvert fall urokkelig. Han er en bauta.

På den grønne gren

Veteranen sier at det er OK for ham å slutte hvis det er slik at tre unge kan få fortsette i TV 2. Han oppfatter at situasjonen er forferdelig for unge kolleger som er i etableringsfasen og kanskje er nygift.

- For dem er bortfall av jobb et jordskjelv. Når rammene endres så dramatisk så snus alt på hodet. Det er vondt å se på hvordan mennesker som har vært frimodige, glade og trygge plutselig går rundt og er nervøse for morgendagen. Det er fryktelig.

Wathne poengterer at han er i andre enden av livet enn de kollegene han nå har vondt av. Han understreker at han har frihet og handlingsrom.

- Jeg er på den grønne gren mens mange andre har synkegjørme til halsen. Det er veldig trist. Men det er egentlig ingen som har skylden. Man kan ikke si at de har vært udugelige eller at ledelsen har vært toskete. Krisen har sin bakgrunn i den teknologiske utviklingen. Tekniske nyvinninger gjør at selskapene har problemer med å få betalt for innholdsproduksjonen. Den klassiske måten å se fjernsyn på er utdatert.

Se Journalistens dekning av TV 2

- Selvtilliten er pulverisert

Fra tiden som markant leder av redaksjonsklubben Klubb 2 på 90-tallet har han erfaring med hvor sterk styringsretten er. Ledelsen har en nesten uinnskrenket rett til å disponere over troppene, inkludert omplasseringer. Derfor er det ingen som har garantier for å fortsette i akkurat den stillingen man har i øyeblikket.

Wathne opplever at TV 2 er en helt annen bedrift enn for bare fem år siden. Han beskriver en usikkerhet og utrygghet som gjør noe med miljøet.

Du er livredd for å legge deg ut med eller støte noen

- Frimodigheten og selvtilliten til de ansatte er pulverisert. Du er livredd for å legge deg ut med eller støte noen og havne i unåde, slik at du kommer på listen over de som blir sagt opp.

Jansen Hagen har følgende kommentar om dette:

- Vi lever i en urolig bransje i store og dramatiske endringer. TV 2 er ikke noe unntak. Men vi jobber hardt med å skjerme et unikt, ambisiøst arbeidsmiljø og skaper nye suksesshistorier midt i orkanens øye. Usikkerheten er der for oss alle, men det er fellesskapet og stoltheten over det vi utretter også. Ikke minst nå, der vi står midt i fotball-EM og Tour de France i tidenes sportssommer.

Bli eller ikke bli?

Når det gjelder framtiden trøster Wathne seg med at han kan gjøre andre ting, som å undervise, skrive bøker eller holde foredrag.

- Det betyr ikke nødvendigvis at jeg kommer til å søke sluttpakke. Det kan godt være at jeg bare sier takk for meg og at dette har vært fantastiske 25 år, men at jeg gjør noe annet fra nyttår av.

På den annen side forteller Wathne at veterankollega Pål T. Jørgensen sa noe som fikk ham til å tenke, nemlig at det bør være igjen noen som tør å si fra i TV 2. Som har den friheten han selv beskriver, og derfor kan uttale seg uten frykt for represalier.

- Det har jeg gjort før noen ganger og har endt i stormkast internt. Så jeg bør kanskje besinne meg og ikke bare forsvinne ut til siden.

Davy Wathne teller på knappene om han skal jobbe videre i TV 2, søke sluttpakke eller gå av med ordinær pensjon fra nyttår. Foto: Birgit Dannenberg

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt