Men det er store uenigheter om funnet.
- Det er viktig å få oppklart hva som skal til før vi kan vite at det er snakk om liv. Ellers risikerer vi å finne falske spor på Mars, sier Minik Rosing, som er professor ved Statens Naturhistoriske Museum og en av forskerne som står bak en studie, som nettopp er utgitt i tidsskriftet Nature.
Det er ikke tilfeldig at han nevner Mars, for førsteforfatteren på den nye studien, Abigail Allwood, er ansatt ved NASAs Jet Propulsion Lab.
Spor av alger og bakterier
I 2016 beskrev en internasjonal forskergruppe et oppsiktsvekkende funn. De hadde funnet såkalte stromatolitter i 3,7 milliarder år gamle steiner fra Grønland, og dermed de eldste sporene av liv.
Stromatolitter er særegne strukturer som alger og bakterier kan danne i mineraler. Når algene ligger i gjørmen på havbunnen, og mineralstøv lander på dem, vokser de opp gjennom det øverste laget igjen og igjen for å drive fotosyntese.
Over lang tid danner de en lagstruktur i sedimentet som kan man se som kjegler som skyter opp gjennom lagene. Når stromatolitten med tiden synker ned i bakken, blir strukturen kapslet inn i stein på grunn av trykk og varme.
Og i 2016 kunne forskergruppen, ledet av professor Allen P. Nutman fra Wollongong University i Australia, altså presentere funnet av en fossil stromatolitt som var bevart etter 3,7 milliarder år i en stein funnet i Isua.
Stromatolitter eller ikke
Oppdagelsen fikk mange forskere til å sperre opp øynene. En av dem var Minik Rosing, som sammen med Abigail Allwood fra NASA dro tilbake til Isua for å etterprøve resultatene.
Analysene komm