AddToAny

Byttet ut melk med epler og pærer

KVAM: For åtte år siden tømte Gjermund Valland og Karin Mo Valland fjøset for kyr. Samtidig bygget de melkerommet om til en gårdsbutikk. I dag står det rader med frukttrær på de arealene der avlinga tidligere var gras.
På Valland, like utenfor Norheimsund sentrum, ligger Sjuragarden. Våningshuset og driftsbygningen ligger bare noen få meter opp fra Hardangerfjorden. På begge sider av Hardangerfjordvegen står snorrette rader med frukttrær.
Vi møter Gjermund og Karin en dag i begynnelsen av mars, når Vestlandet viser seg fra sin flotteste side, med blå himmel og vindstille. På den andre siden av Hardangerfjorden reiser Folgefonna seg i det fjerne, og på marka har det så vidt begynt å grønnes. Mellom radene med epletrær og pæretrær går to menn og beskjærer frukttrærne.
- Vi har engasjert disse til å skjære for å spare armene mine. De skal jobbe her i en uke. Når de drar, vil jeg gå over og justere det de har gjort, sier Karin (58).

- VAR FOR LITEN TIL Å BLI MED VIDERE
Gjermund (71) tok over drifta på hjemgården i 1983, mens Karin kom til gards i 2000. Da var Gjermund med i ei samdrift med en nabo. De hadde en kvote på til sammen cirka 130 tonn. På denne tida drev de cirka 150 dekar fulldyrka og 200 dekar utmarksbeite, i tillegg til felles stølsmark. Gjermund jobbet i Nordsjøen hele tida da han drev med melk.
- Jeg begynte å gå fulltid i fjøset i 2009 da han vi hadde samdrifta med, ble uføretrygdet, forteller Karin.
Fjøset de hadde kyrne i, ligger et steinkast fra våningshuset og ble satt opp i 1988. Dette er bygget i betongelementer, som fortsatt ser ganske nye ut.
- Da mannen min overtok, var det melk som betalte seg på Vestlandet.
- Hvorfor la dere ned melkeproduksjonen? - Vi visste om kravene til løsdrift. Gården vår ligger tett på et boligfelt, og for å få kyrne ut på beite, måtte de krysse hovedveien. Vi hadde også okser og ungdyr hos han vi drev sammen med. Det var mange faktorer som fortalte oss at det ikke var framtidsrettet å satse videre på melk på denne plassen. Vi var også litt for små til å bli med videre, svarer Karin.

HAGEENTUSIAST
Karin eide og eier et lite småbruk, som ligger noen hundre meter fra Sjuragarden. På dette småbruket var det et par hundre frukttrær, som hennes onkel hadde stelt og høstet fram til 2008. På den tida var det 174 frukttrær på småbruket.
- Jeg syntes dette var kjempemange, men i dag har vi 8 500 trær her på gården.
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

I de svenske skogene har aktivister oppdaget en snedig metode for å få stoppet tømmerhogst, skriver Lantbrukets Affärstidning.
Norsk Landbruk 30.05.2024
Landbruket og staten øker ambisjonene for bruken av metanhemmere i fôret.
Norsk Landbruk 30.05.2024
Forventer at mange heller vil avvikle drifta, melder Agri Analyse om kostbare velferdstiltak i sauenæringa.
Norsk Landbruk 30.05.2024
Internasjonal satsing muliggjør forskning og utvikling av mer effektiv norsk svinegenetikk.
Norsk Landbruk 30.05.2024
Gode NRF-gener gir topp grunnlag for Roxana Stangebye. Holdbare norske purker: Presterer godt i Danmark Smittevern på gården: Like selvfølgelig som el-sikkerhet
Norsk Landbruk 30.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt