AddToAny

Byrom og parker i pluss

- Når vi prosjekterer Powerhouse Telemark, så er bygget gjennomtenkt i hver minste detalj. Men når du går ut døra, så er det ingen som vet noen ting!
Slik introduserte Espen Evensen Reinfjord sitt innlegg under høstens Grønn Galla, konferansen til Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren (Fagus) som avholdes annethvert år. Eksempelet peker på et stort paradoks i planleggingsfaget som har fått landskapsarkitekten og hans medabeidere i Asplan Viak til å tenke nytt om sitt eget fag. Mens det finnes en hel rekke energiberegningsverktøy for bygninger, det bygges nullutstlippshus og plusshus - finnes det ingen tilsvarende klimaverktøy i landskapsbransjen.

Hvorfor har uteanlegg blitt oversett? I et intervju med Arkitektnytt utdyper Evensen Reinfjord det han mener er noe av årsaken:

- Det kan henge sammen med at energi- og miljøplanlegging i Norge lenge har vært knytta til transport og isolering av hus. Det som ikke har med energi og transport å gjøre, har hatt mindre oppmerksomhet. Før nå, når det grønne skiftet har begynt å stramme taket, slår Evensen Reinfjord fast og mener bestemt at landskapsarkitekter både bør og kan ta del i skiftet gjenom mer klima- og miljøvennlig planlegging. For å tilrettelegge for det er han nå med på å utvikle et nytt verktøy for klimagassberegning for uteanlegg.

Ingen rakettforskning

- Verktøyet bygger på Norsk Standard for klimagassberegninger for bygninger og skal gjennom å registrere eksisterende og alternative verdier for materialbruk og transportavstand, avdekke hvordan man kan redusere utslipp i et prosjekt. Det er ikke noe hokuspokus eller rakettforskning, forklarer Evensen Reinfjord.

LandskapLCA heter verktøyet som Asplan Viak utvikler, som altså bygger på den samm

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Sørlandets hovedstad utvikles i rasende fart.
Arkitektnytt 25.05.2022
Kommunal- og distriktsdepartementet med 7,1 millionar kroner til samfunns- og arealplanlegginga. Flere arkitektrelaterte prosjekter får midler.
Arkitektnytt 25.05.2022
Mandag 30. mai går fristen ut for å gi innspill til revidert småhusplan i Oslo kommune. Foreløpig har drøyt 500 innspill kommet inn, men få av disse er fra arkitektkontorer.
Arkitektnytt 25.05.2022
Hvordan står det egentlig til med norsk møbel- og interiørdesign i Norge og i utlandet i dag? Skapes det nok oppmerksomhet rundt norsk design og designindustri? Og hvor enkelt er det egentlig å få seg jobb som nyutdannet møbeldesigner?
Arkitektnytt 24.05.2022
- Det vi foreslår er at vi fra 2024 innfører klimakrav til alle nybygg som skal bygges.
Arkitektnytt 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt