AddToAny

- Bruk av mekanisk ventilasjon er å gå motstrøms

Inneklima og ventilasjon krever god styring. KE Automasjon har spesialisert seg på avanserte styringssystemer som ivaretar slike forhold.
- Det er ikke vår oppgave å vurdere den faglige integriteten til ventilasjonsentreprenører. De er spesialister og har bred kompetanse på sitt fagfelt, men vi kan få deres system til å samspille med øvrige systemer i bygget. Våre sensorer ser på luftmengdestyring, tilstedeværelsesmålinger, luftkvalitet og temperaturforhold, sier administrerende direktør Thomas Liland-Vik i KE Automasjon til VVS aktuelt.
- Dagens sensorteknologi er så utprøvd at bruken av mekanisk ventilasjon er å gå motstrøms. Dessverre er det mange som velger bort moderne teknologi til fordel for mekanisk ventilasjon, sier Liland-Vik.

OVERORDNET OVERSIKT
- Hva er årsaken til at enkelte fortsatt sverger til mekanisk ventilasjon?
- Sammenlikner du et elektronisk styrt spjeld med overvåking og måling med et mekanisk innreguleringsspjeld, er innkjøpskostnadene litt høyere. Med elektronisk styrte spjeld og målinger i hele bygget, unngår du mekanisk innregulering. Elektronisk innregulering gir riktig luftmengde og oversikt over anlegget til enhver tid. Etter vår oppfatning kan man spare mye på å velge elektronisk styrte spjeld. Mekanisk innregulering krever en innreguleringsprosess og krever mye arbeid dersom du skal endre luftmengder, samtidig som du ikke har oversikt om at luftmengdene er riktig. Elektronisk styring gir derimot dokumentasjon ned i minste detalj slik at rommene til enhver tid får riktig luftmengde, sier Liland-Vik.

BEHOVSSTYRING
På spørsmål om når investeringen i elektroniske ventilasjonssystemer er tilbakebetalt, svarer Liland Vik:
- Sammenlikner du mekanisk og elektronisk innregulering vil du spare mye på å slippe å innregulere anlegget manuelt - samtidig som at du ved hjelp av optimizer styring av aggregatet sparer mye på de daglige driftskostnadene. Jeg mener dette er en svært lønnsom investering. Også elektroniske ventilasjonssystemer vil kreve jevnlig vedlikehold av sensorikken og styringen. Når det er sagt, er behovsstyring nøkkelen til energisparing. Det blir vanskelig å spare energi dersom inneklima- og ventilasjonsanlegget skrus av og på manuelt og inneklimaet slik at arbeidsmiljøet for de ansatte kan bli dårligere dersom ikke teknisk
Gå til mediet

Flere saker fra Byggfakta

Siden 2017 har KlimaGrunn-eierne jaktet store reduksjoner i klimagassutslipp fra grunnarbeid i kvikkleire på bygg- og anleggsplasser. Målet til Bane NOR og Statens vegvesen er 55 prosent reduksjon innen 2030.
Byggfakta 13.06.2023
Økte strømpriser, inflasjon, prisstigning og rentehevninger gjør at mange husstander og bedrifter er opptatt av å kutte strømutgiftene. En familie på Jevnaker var lenge på jakt etter en løsning som kunne redusere de høye strømutgiftene i huset.
Byggfakta 13.06.2023
Moelven Limtre avd. Agder blir lagt ned, og 15 medarbeidere mister arbeidsplassen sin. Årsaken er kraftig nedgang i aktiviteten i byggemarkedet.
Byggfakta 13.06.2023
Racing-sensasjonen Isabell Rustad (17) er opptatt av å ha gode arbeidsklær som funker for jenter. Nå blir 17-åringen ambassadør for L.Brador.
Byggfakta 13.06.2023
EH-godkjennelse betyr at disse verneskoene har bestått ASTM testen for electrical hazard (18 000v) som sørger for at de isolerer personen fra underlaget ved elektrisk støt.
Byggfakta 13.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt