BUSKAP
30.10.2017
Over 60 prosent av NRF-dyr er homozygot for beta-kasein. Vitenskapelig belegg for helseeffekter og betalingsvilje for slik melk vil avgjøre om dette er en egenskap som skal tas inn i avlsmålet.
Kumjølk består av i gjennomsnitt 3,4 prosent protein, men innholdet varier mellom dyr og påvirkes av fóring. Kaseinet utgjør hovedandelen av proteinet (omkring 80 prosent), og resten er myseproteiner. Kaseinet består igjen av ulike typer, betegnet som alfaS1, alfaS2, beta- og kappa-kasein. Vi vet at varianter av disse kan påvirke kvaliteten av mjølka på ulike vis, blant annet i forhold til ystekvalitet. Betakaseinet utgjør omkring 30 prosent av kasein-proteinet. Betakasein kan i hovedsak inndeles i to varianter A1 og A2. Det antas at A2-varianten er den opprinnelige, og at A1 har oppstått ved mutasjon. Forskjellen mellom de to er en enkelt aminosyre.
Helseeffekten av beta-kasein
Det finnes en teori om at A2-varianten av beta-kaseinet har en positiv helseeffekt framfor A1-varianten. Fortrinnet til A2 hevdes å ha sin bakgrunn i hvordan ka
Gå til medietHelseeffekten av beta-kasein
Det finnes en teori om at A2-varianten av beta-kaseinet har en positiv helseeffekt framfor A1-varianten. Fortrinnet til A2 hevdes å ha sin bakgrunn i hvordan ka


































































































