AddToAny

Beste sparemåte for din alder og livssituasjon

Beste sparemåte for din alder og livssituasjon
Her får du tipsene som hjelper deg ikke bare å spare, men å spare smart. Det betyr blant annet å ta hensyn til din livssituasjon og alder.
Det er ikke mange som angrer på at de sparer, men man kan angre på at man ikke sparer særlig smart. Har du for eksempel store beløp stående på en brukskonto med nærmere null i rente over mange år, taper du kjøpekraft over tid. Det er ikke særlig lurt.

Men hva er det da som lønner seg? Dette kommer i stor grad an på hvor du er i livet. Vi har tatt for oss tre klassiske livssituasjoner i ulike aldersgrupper, og sett på de beste spareformene i hver situasjon.

Tidshorisonten teller!

Men først har vi et todelt spørsmål som alle sparere, uansett alder og livssituasjon, bør stille seg:

Hva sparer du til og hvilken tidshorisont har du? Disse to tingene henger naturligvis sammen: Når du har definert hva du sparer til, vet du også tidshorisonten. Grunnen til at dette er så viktig, er at spareformen må tilpasses tidshorisonten, forklarer spare- og pensjonsekspert Øyvind Bendz Strøm i Storebrand:

- Sparer du til sommerferien, bør du ikke sette pengene i aksjer som kan dale og på kort sikt redusere innsatsen din. Da bør du heller ha pengene på en sparekonto, selv om renten er lav. Sparer du derimot til pensjonsalderen, og det er 20 år frem i tid, kan nettopp langsiktig fondssparing være det rette for deg, fordi de tar seg opp over år. Setter du disse pengene på sparekonto, i 20 år, kan de bli stadig mindre verdt, så lenge rentene er så lave som nå, sier Strøm.

Øyvind Bendz i Storebrand.

Husk også - uansett alder og livssituasjon - å unngå kredittkortgjeld. Har du kredittkortgjeld, er første bud, før du vurderer noen annen form for sparing, å bli kvitt denne. Sørg så for å holde balansen i null fra måned til måned.

ALDER:

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Utgifter til forsikring utgjør en stor andel av familiens budsjett. Husk at det er lov til å bytte forsikring når du vil på året. Bruk derfor januar-oppryddingen til å sjekke at du har den beste prisen på forsikringene dine.
Hus & Bolig 20.01.2021
Presseoppslag har ført til usikkerhet rundt brannklassifiseringen av royalbehandet trekledning. Her er Huseiernes råd til deg som har slik kledning på boligen eller fritidsboligen.
Hus & Bolig 19.01.2021
Er du en av dem som sliter med å se nytteverdien av den nye AMS-måleren din, og ikke forstår hvordan smartmåleren gjør deg til en smart strømkunde? Og hva er egentlig denne HAN-porten som det snakkes om?
Hus & Bolig 19.01.2021
Ny arvelov trådte i kraft fra 1. januar 2021. Nå lurer mange på om de som følge av dette må endre et testament de allerede har skrevet. Vi har tatt en prat med Huseiernes arveekspert om dette.
Hus & Bolig 18.01.2021
Bruk starten på året til å rydde i privatøkonomien. Spar tusenlapper på å bytte bank.
Hus & Bolig 15.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt