AddToAny

Beistet knuste USA-drømmen

Beistet knuste USA-drømmen
Da godstoget «Beistet» kjørte over beina til Mary Peréz, ble også drømmen om et bedre liv i USA knust.
Hvert år forsøker hundretusener av sentralamerikanere å ta seg ulovlig til USA fra Mexico. I den amerikanske presidentvalgkampen har særlig den republikanske kandidaten Donald Trump lovet harde og kontroversielle tiltak for å gjøre grensen enda vanskeligere å forsere. Helst umulig.

Men for mange stopper reisen lenge før de når grensen. De blir i stedet lemlestet av godstoget de reiser med som blindpassasjerer underveis nordover gjennom Mexico.

Toget går under navnet La Bestia.

Beistet.

Siden blir de deportert tilbake til hjemlandene. Der venter en enda hardere tilværelse enn den de forlot.



Flukt fra vold og fattigdom

Et par mil nordvest for Honduras' hovedstad Tegucigalpa ligger byen Zambrano. Langs de smale grusveiene ligger slitte, lave hus med fargerike fasader. I ett av dem bor den 41-årige fembarnsmoren Mary Isabel Salgado Peréz med to av sine barn og ett barnebarn.

- Vi har bodd her i to måneder. Tidligere bodde vi i Tegucigalpa, men måtte flykte hit etter å ha blitt truet på livet, forteller hun.

Mary sitter i rullestol. Begge beina hennes er amputert. Hun er en av mange tusen sentralamerikanere som er blitt lemlestet i forsøket på å ta seg illegalt til USA. Årlig begir flere hundre tusen mennesker fra Honduras, El Salvador, Guatemala og Mexico seg ut på den farlige reisen. Over halvparten av dem flykter fra trusler, terror og vold fra kriminelle bander. Andre, som Mary, drives på flukt av fattigdom.

- I begynnelsen av 2007 mistet jeg jobben som vakt på et laboratorium.

Det var umulig å finne nytt arbeid. Jeg bestemte meg for å reise til USA for å arbeide og tjene penger fire-fem år.

Siden skulle jeg vende tilbake for å kunne gi barna mine en god fremtid, sier hun.



Falt av toget

Mary reiste med buss gjennom Guatemala og siden til fots inn i Mexico.

Etter to måneders strabaser hoppet Mary på det fjerde godstoget på reisen.

På taket på vognene satt hundrevis av andre migranter.

- Regnet øste ned. Noen skrek at migrasjonspolitiet kom til å stoppe toget. Folk fikk panikk og hoppet av i fart. Da jeg reiste meg opp, skled jeg og falt av toget, forteller Mary.

Det neste hun husker, er at noen dro henne bort fra skinnegangen.

- Jeg forsøkte å snakke med ham, men han var helt stum og bare stirret på beina mine. Da så jeg at begge leggene var totalt sønderknust. Toget hadde kjørt over dem, men jeg kjente ingen smerte.

En ambulanse var på plass etter fem minutter.

- Da kom smerten, og den var forferdelig.

Det kjentes som hele livet mitt raste sammen, forteller Mary.



Ingen støtte

Hun ble fraktet til et meksikansk sykehus der beina hennes ble amputert.

Etter fire uker ble hun sendt tilbake til Honduras i buss. Personer som har fått funksjonsnedsettelser gjennom ulykker, har ikke rett til økonomisk støtte. Bare folk med fast ansettelser og som dekkes av forsikringer, får pensjon. Mary måtte leve på venner.

- Etter at jeg kom hjem, hadde jeg det fryktelig ille. Jeg fikk problemer med alkohol. Det var først etter et års tid, da jeg begynte å gå i kirken, at jeg aksepterte hva som hadde skjedd og sluttet å drikke, sier hun.

Organisasjonen CONAMIREDISPMH sørget for en rullestol til henne via Den internasjonale Røde Korskomiteen.

En avisutgiver donerte et par beinprotester.
Gå til mediet

Flere saker fra Handikapnytt

Ikke la deg lure av pustemaskinen. Ingrid Thunem (34) har en arbeidskapasitet som kan ta pusten fra de fleste. - Det er viktig for meg å være aktivist, sier de.
Handikapnytt 24.11.2023
Et parkeringsbevis for forflytningshemmede trenger ikke ha et synlig stempel fra kommunen, fastslår Parkeringsklagenemnda.
Handikapnytt 27.09.2023
(NTB-TT:) Aktive paralympiere vil ikke at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få være med i Paralympics i Paris til sommeren.
Handikapnytt 27.09.2023
Ingen ny bilavtale. Fortsatt ingen elbiler. Og utvalget av tradisjonelle dieselbiler til rullestolbrukere som er tilgjengelig fra Nav, blir sterkt redusert.
Handikapnytt 25.09.2023
Nav får kritikk fra Sivilombudet for å begrunne avslag dårlig og uforståelig.
Handikapnytt 23.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt