AddToAny

Bakeribygda ingen kunne knekke

Bakeribygda ingen kunne knekke
Oppkjøp, nedleggelser, konkurser. Og ikke minst; 60 millioner kroner for å redde arbeidsplassene. I hjertet av alt - bakeriet som holder hele kommunen i gang.
Det er ikke alle forunt å oppleve Lierne kommune. Selv om den er på topp 20-lista over Norges største kommuner, så kan man ikke uten videre si at den ligger ved allfarvei. Den skiller seg i det hele tatt litt ut i Trøndelag, med sin størrelse, sin lange grense over til Sverige - og med trøndere som sier I istedenfor Æ.
En skulle kanskje tro at sunt bondevett rådet her. Men bjørnene har for lengst tatt livet av saubrukene her oppe. Om bondevettet har forduftet, så lever bondens arbeidsmoral i beste velgående.
Nettopp derfor er det fortsatt liv i kommunen. Og i hjørnesteinbedriften.

Lefsebygd
- Kerr my deig i hi blanna? Nei, det an i'tj!
Ole Stuenes flirer litt av NNN-arbeiderens spørsmål, der han gjør klar nok en blanding med deig. Her snakker vi ikke deig til kneippbrød, altså - det går i lefser. Bokstavelig talt døgnet rundt. For Lierne, eller Li som de lokale helst sier, har «alltid» vært lefsebygda.
«Alltid» betyr i dette tilfellet de siste tiårene. Jo da, lefse - eller klenning, som de gjerne kaller den lokale varianten - har libyggen spist i århundrer (her har ikke NNN-arbeideren faktasjekket historiske kilder, må innrømmes). Men veien fram mot en slags nasjonal status som Lefsebygda kom først utover på 1990-tallet, etter oppstart av Lierne Bakeri i 1990. Siden la de stein på stein, eller snarere lefse på lefse, og etterhvert leverte de bygdas store stolthet, Liklenning, landet over. Lefsebygda med stor L var for alvor etablert.
Og deigblander Ole Stuenes har vært med på store deler av reisen. Og derfor flirer han bort NNN-arbeiderens spørsmål med største
Baxt AS
selvfølgelighet, for det har da blitt mang et tonn opp gjennom årene. Flere enn han kan regne.
Men det kunne blitt bom stopp i 2015. For både lefsebakeriet - og nærmest hele kommunen.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

NNN-arbeideren 25.06.2021
Masja Krogh fra fiskerinæringa i Båtsfjord fortsetter som leder for Det sentrale ungdomsutvalget (DSU) i NNN.
NNN-arbeideren 25.06.2021
De har kjempet lenge for å beholde distribusjon av egenprodusert øl, brus og vann. Nå kan den mangeårige kampen ende med mer makt til dagligvarekjedene - og over 200 risikerer å miste jobben.
NNN-arbeideren 25.06.2021
For første gang skulle de slakte fisk sommeren gjennom. Med stengte grenser var et lokalt ungdomsfrieri det som skulle til for å holde hjulene i gang hos Astafjord slakteri.
NNN-arbeideren 25.06.2021
Lite hører sammen så godt som sommer, konserter - og duggfriskt øl. Nå er det lite å finne av store konsertopplevelser, selv om det nærmer seg med stormskritt - men øl får man alltids tak i.
NNN-arbeideren 25.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt