AddToAny

Bak fasaden

Mens arkitekturopprøret og arkitektene diskuterer fasader, er livene våre i ferd med å standardiseres gjennom arkitekturen og samtidens boligbyggeri.
For å få en mer nyansert forståelse av debatten har vi tatt en prat med to frittalende og engasjerte interiørarkitekter. De med kjernekunnskap om det som skjer mellom, foran og bak fasadeplatene.

Stort potensial

- Det er helt umulig å snakke om fasader uten å debattere det som ligger innenfor og utenfor fasaden. En fasade er ingenting uten menneskene og aktivitetene, mener interiørarkitekt MNIL Ellen Ledsten i Ledsten Arkitektur.

Vi som mennesker har behov for å føle oss som en integrert del av våre bygde omgivelser, og ikke som tilskuere som ikke er velkommen verken i uterommet eller inn i bygningen, mener hun.

Og Ledsten vet hva hun snakker om. Sammen med Element Arkitekter, transformerte hun den gamle Mills-fabrikken på Grünerløkka fra et slags lukket fengsel til en inviterende og åpen virksomhet.

- Hovedpoenget var å åpne fasaden og lage en romplan som gjorde at hele første etasjen kunne eksponeres, for også å skape et bedre bybilde, forteller hun.

Hans Christian Elverhøi Thomassen er interiørarkitekt MNIL i Metropolis arkitektur og design. Han er enig med Ledsten i at debatten fremstår ensporet, samtidig mener han det brede engasjementet bra.

- Det er en debatt og et offentlig ordskifte rundt det som påvirker oss, og det som er et av de mest ressurskrevende

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Stenseth Grimsrud arkitekter og FM Eiendom v/ Knut Syversen mottar Arnstein Arnebergprisen 2021 for Slippen bakeri. Den lille naustbygningen ligger sentralt plassert i Fredrikstads havneområde. Prisen ble offentliggjort fredag kveld.
Arkitektnytt 24.09.2021
Representantskapet (RS) i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) hadde sitt årlige møte fredag 24. september. Viktige saker sto på agendaen, som presidentvalg, fremtiden til Arkitektenes hus og om man skal omdøpe presidenttittelen til styreleder.
Arkitektnytt 24.09.2021
En kirke formet som en fiolin og et hotell i form av en gigantisk babushka-dukke er noen av kandidatene til den lite ærefulle listen over de ti styggeste byggene i Kina, skriver The Guardian.
Arkitektnytt 24.09.2021
Etter utsettelser og forsøk på digitale løsninger kunne i dag endelig kulturminister Abid Raja åpne den nordiske paviljongen i Venezia med sin tilstedeværelse.
Arkitektnytt 23.09.2021
I fem og et halvt år har Rune og Kristin Drægni eid Villa Holme på Holmsbu - på Hurumlandet sør for Oslo.
Arkitektnytt 23.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt